Справа Мамая: перший виступ після оголошення підозри та заява прокурора

Справа Мамая: перший виступ після оголошення підозри та заява прокурора || фото: zmist.pl.ua

Сьогодні, 3 січня, міський голова Полтави Олександр Мамай вперше після оголошення підозри по справі про розголошення інформації про ЗСУ поспілкувався з пресою.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode зібрав деталі по справі Мамая.

Вручення підозри

Олександр Мамай заявив, що 29 грудня отримав підозру, яку вважає необґрунтованою. За його словами, до цього часу слідчі органи його нікуди не викликали.

- З підозри я тільки зрозумів те, що було висловлювання 15 грудня після проведення виконавчого комітету. Учора на 10:00 мене викликали до слідчого і після того, як я отримав подання на запобіжний захід і на відсторонення від посади, там у поданні вже було написано, у чому мене звинувачують. У тому, що я, начебто, видав інформацію для засобів масової інформації про ЗСУ, - сказав Мамай.

Сьогодні прокурора Полтавської області Антон Столітній сказав, що суд має 72 години, щоб відреагувати на клопотання слідчого СБУ — взяти міського голову Олександра Мамая під варту та відсторонити його від посади строком на 2 місяці. Це безальтернативна вимога закону, пише Zmist.

У подальшому строк відсунення від посади може бути продовжений відповідно до нового клопотання.

Обидва клопотання вручені підозрюваному та направлені для розгляду до Октябрського районного суду. Наразі один зі слідчих суддів, якому визначено розгляд цих клопотань, заявив самовідвід.

Столітній пояснив, що якщо усі судді оголосять про самовідвід, то місцевий суд має звернутися до апеляції, щоб визначити для розгляду інший суд. На вирішення цього питання є не більше 24 годин.

Про приміщення для військових

Мамай стверджує, що інформація щодо військових була відкритою. До того, як він отримав листа, ці дані знали інші чиновники та депутати, які проголосували за рішення на сесії.

Більш того, у листі від голови військової адміністрації було вказано і номер частини й адресу приміщення. На пресконференції, як каже Мамай, номер частини не був оприлюднений.

Інші справи

Паралельно прокуратура та слідчі ниніпроводять перевірки за можливою причетністю мера Полтави до інших справ.

Мамай вже звернувся до президента Володимира Зеленського:

[telegram post="oleksandrmamay/11877" desc=""]

Нагадаємо, справа щодо міського голови Полтави кваліфікована за ч. 2 ст. 114-2 ККУ (Несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну або про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) та стосується розголошення інформації щодо формування у Полтаві нової військової частини.

Мамаю загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

Последние новости