Різдвяний калач - символ достатку та родинного тепла: як приготувати

Різдвяний калач - символ достатку та родинного тепла: як приготувати

Різдвяний калач - символ достатку та родинного тепла: як приготувати Фото: shuba.life

Дозвілля та їжа
Сьогодні 14:36

Різдвяний калач – це не просто випічка, це символ достатку, сонця та безкінечності роду. Його кругла форма символізує сонце, а переплетені частини – єднання родини. Традиційно калач випікають на Різдво та інші великі свята, ним прикрашають святковий стіл, а також дарують близьким.

Що таке різдвяний калач?

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Калач – це обрядовий хліб з прісного або дріжджового тіста, який має круглу форму з отвором посередині. Різдвяний калач часто прикрашають візерунками з тіста, маком або кунжутом. Його історія сягає давніх часів, коли хліб був основним продуктом харчування та мав особливе значення в культурі.

Різновиди різдвяних калачів

Існує багато різних рецептів різдвяного калача, які відрізняються складом тіста, способом приготування та оздобленням. Ось деякі з них:

Здобний калач: готується з дріжджового тіста з додаванням великої кількості масла, яєць та цукру. Він виходить дуже м'яким, пухким та ароматним.

Пісний калач: готується з прісного тіста на воді з додаванням олії. Його часто випікають на Святвечір.

Калач з маком: перед випіканням калач посипають маком, який символізує багатство та родючість.

Калач з родзинками: до тіста додають родзинки, які надають випічці солодкого смаку та аромату.

Як спекти різдвяний калач: покрокові рецепти

Пропонуємо вам декілька перевірених рецептів різдвяного калача:

1. Здобний різдвяний калач (класичний рецепт):

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 250 мл молока
  • 50 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 50 г цукру
  • 10 г сухих дріжджів (або 30 г свіжих)
  • 1 ч. л. солі
  • ванільний цукор за бажанням
  • яйце для змащування
  • мак або кунжут для посипання

Приготування:

У теплому молоці розчинити дріжджі та цукор. Додати 100 г борошна, перемішати та залишити в теплому місці на 20-30 хвилин, щоб опара підійшла.

До опари додати розтоплене вершкове масло, яйця, сіль, ванільний цукор та решту борошна. Замісити м'яке еластичне тісто.

Тісто накрити рушником та поставити в тепле місце на 1-1,5 години, щоб воно підійшло та збільшилось в об'ємі вдвічі.

Тісто розділити на кілька частин (залежно від бажаного розміру калача). Кожну частину розкачати в джгут та сплести в калач.

Калач викласти на деко, застелене пергаментним папером, змастити збитим яйцем та посипати маком або кунжутом.

Випікати в розігрітій до 180°C духовці протягом 30-40 хвилин до золотистої скоринки.

2. Пісний різдвяний калач:

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 300 мл теплої води
  • 3 ст. л. олії
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 10 г сухих дріжджів (або 30 г свіжих)

Приготування:

У теплій воді розчинити дріжджі та цукор. Додати олію та сіль.

Поступово додаючи борошно, замісити м'яке тісто.

Тісто накрити рушником та поставити в тепле місце на 1-1,5 години для підйому.

Далі формувати та випікати, як у попередньому рецепті.

Як прикрасити різдвяний калач?

Прикраса калача – це важлива частина різдвяної традиції. Ось кілька ідей:

Візерунки з тіста: з тонких джгутиків тіста можна створювати різноманітні візерунки: коси, квіти, листочки.

Мак та кунжут: посипання маком або кунжутом надає калачу святкового вигляду та аромату.

Цукрова пудра: після випікання калач можна посипати цукровою пудрою.

Поради щодо приготування різдвяного калача:

Для приготування тіста використовуйте якісне борошно.

Дріжджі повинні бути свіжими, щоб тісто добре підійшло.

Тісто потрібно добре вимісити, щоб воно було еластичним та не липло до рук.

Перед випіканням калач потрібно змастити яйцем, щоб він мав гарну золотисту скоринку.

Готовий калач можна прикрасити за своїм смаком.

Німецький штолен

Останнім часом особливої популярності набула святкова німецька випічка – штолен. Неповторного аромату й смаку цій традиційній різдвяній випічці надають різні сухофрукти, настояні в алкоголі.

Це здобний, пишний, запашний кекс, який печуть за 3-4 тижні до Різдва Христового, а потім вистоюють, щоб він набув свого неповторного аромату.

Для штолена готується дріжджове тісто, при цьому повинні дотримуватися певні пропорції. Неймовірно насичений смак цій випічці надає величезна кількість родзинок, цукатів, горіхів, маку, марципану або інших сухофруктів, вимочених в ароматному алкоголі. І, звичайно ж, це також і завдяки тривалому періоду дозрівання.

Різдвяний штолен

  • Пшеничне борошно - 500 г
  • Молоко - 200 мл
  • Цукор - 100 г
  • Вершкове масло - 300 г (із яких 200 г –- у тісто)
  • Яєчні жовтки - 1 шт.
  • Дріжджі - 30 г
  • Цукрова пудра - 200 г
  • Родзинки - 300 г
  • Мигдаль - 150 г
  • Коньяк - 30 мл
  • Апельсинова цедра - 1 ч. л.
  • Ванільна настоянка або ванільний цукор - 1 ч. л.

З вечора замочити родзинки, горіхи та цедру в коньяку і ванільній настоянці (ванільний цукор додавати уже в тісто).

Наступного дня готувати тісто. Додати в молоко вершкове масло і, потроху нагріваючи розтопити останнє. У молочну суміш всипати цукор і розмішати до повного розчинення.

Коли маса трохи охолоне, додати жовток та перемішати.

Просіяти борошно, додати свіжі пресовані дріжджі й перетерти їх із борошном на дрібну крихту. У борошняну суміш влити остиглу молочну суміш і замісити м'яке тісто. Його дуже важливо добре вимісити, впродовж 7-10 хвилин. Дати вимішеному тісту відпочити та збільшитися в об'ємі.

Добре обім’яти тісто. Викласти на стіл і почати вмішувати в нього замочені у коньяку сухофрукти і знову залишити, щоб підійшло.

Розділити тісто на 2 рівні частини і сформувати штолен. Для цього кожну частину розтягнути в прямокутник і однією половиною накрити другу, але накрити так, щоб залишився невеликий просвіт. Перенести штолен на деко. Так само сформувати другий штолен і дати їм підійти хвилин 20.

Випікати у розігрітій до 175°С духовці близько 40 хвилин. Дістати їх із духовки і ще гарячими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою. Дати їм повністю охолонути.

Потім ретельно замотати штолени у фольгу або пергамент, помістити в герметичний контейнер і вистоювати в холодному місці щонайменше 2 тижні.

Різдвяний калач – це не тільки смачна випічка, але й символ родинного тепла та злагоди. Нехай ваш дім завжди буде наповнений достатком та радістю!

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах