Чи потрібні права на електроскутер та у скільки обходиться на ньому їздити

Пересісти на електроскутер: чи потрібні права та чи вигідно на ньому їздити - фото: freepik.com

Пересісти на електроскутер: чи потрібні права та чи вигідно на ньому їздити - фото: freepik.com

Події
09 червня 2022 14:36

В Україні ще дефіцит палива – на заправках величезні черги, пошуки автогазу можуть зайняти кілька днів. Деякі автомобілісти вже пересіли на велосипеди та маршрутки. Багато хто почав шукати собі альтернативний транспорт – електросамокат або електроскутер. І якщо з першим все зрозуміло, то з електроскутером багато нюансів. Vgorode вирішив розібратися, за скільки його зараз можна купити, чи потрібне буде посвідчення та чи фінансово вигідно на ньому їздити.

Скільки коштують електроскутери в Україні?

Купити новий електроскутер можна від 23-25 тисяч гривень. Б/у-шний можна знайти від 15 тисяч гривень, але не в найкращому стані. Є варіанти також за 100 тисяч та більше.

Скільки коштують електроскутери в УкраїніСкільки коштують електроскутери в Україні

Чи потрібне водійське посвідчення для їзди на електроскутері в Україні?

Чи потрібні права водія для їзди на електроскутері в УкраїніЧи потрібні права водія для їзди на електроскутері в Україні - фото: freepik.com

За законами України, до категорії А1 належать транспортні засоби з електродвигуном потужністю від 3 до 4 кВт. На такі електроскутери потрібні і права водія категорії А1, і реєстраційний документ.

А от якщо скутер з електродвигуном потужністю до 3 кВт, то він не належить до категорії "механічний", а значить посвідчення водія і документ реєстрації не потрібен.

Зазначимо, що якщо у транспортного засобу потужність електродвигуна більше 4кВТ, він вже належить до категорії мотоцикли і тоді потрібна категорія прав А.

Скільки можна проїхати на електроскутері та як довго він заряджається?

Скільки можна проїхати на електроскутері та скільки він заряджається -Скільки можна проїхати на електроскутері та скільки він заряджається - freepik.com

Бюджетний варіант електроскутера (за 25-28 тисяч гривень) з потужністю до 3 кВт може проїхати на одному заряді близько 30-40 кілометрів. Звісно, є акумулятори краще, але й ціна тоді буде більша.

Судячи з відгуків, швидкість руху в середньому 25 кілометрів на годину, але деякі розганяються і до 35. Є електроскутери, які можуть їхати зі швидкістю до 50 кілометрів на годину, але вони коштують від 50 тисяч гривень.

Час заряджання електроскутера близько 7-9 годин. Є дорожчі варіанти, які можуть зарядитися і за 5 годин.

Скільки коштує поїздка на електроскутері?

Скільки коштуватиме одна поїздка на електроскутері -Скільки коштуватиме одна поїздка на електроскутері - фото: freepik.com

Як розповів Vgorode  власник машини та електроскутера Сергій, зараз на двоколісному транспорті їздити йому в рази вигідніше. Це, звичайно, не так комфортно, зате не потрібно стояти годинами на заправці. Для нас чоловік приблизно порахував, скільки йому обходиться поїздка на електроскутері, а скільки на машині.

Так, за його словами, один заряд – це 3-4 кВт. Помножуємо на вартість електроенергії – 1,68 грн/кВт, отримуємо 6-7 гривень. Одного заряду йому вистачає 35-40 кілометрів. Тобто, на електроскутері поїздка на 40 кілометрів коштує приблизно 7 гривень.

Для порівняння, на машині йому потрібні три літри бензину на 40 кілометрів. Останній раз він заправлявся вже по 65 гривень за літр. Тобто, на дорогу 40 кілометрів на машині він витрачає 195 гривень. Вигода очевидна.

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах