Чи обов'язковий техогляд в Україні в 2022 році

Чи обов'язковий техогляд в Україні з 2022 року -

Чи обов'язковий техогляд в Україні з 2022 року - фото: freepik.com

Події
30 червня 2022 15:51

На початку року в багатьох ЗМІ прогнозували впровадження обов'язкового техогляду для машин з осені 2022 року. Vgorode з'ясував, чи затвердили проект і чи потрібно буде проходити техогляд з вересня.

Техогляд автомобілів передбачається Угодою про асоціацію з Євросоюзом та Міністерство інфраструктури розробило законопроект, який мав запровадити його. Передбачалося, що це буде з осені 2022 року, але поки що документ офіційно не ухвалили. А отже, поки що обов'язкового техогляду автомобілів в Україні не вводять.

Що буде, якщо законопроект про ТО в Україні ухвалять

Якщо ж законопроект підпишуть, то обов'язковому технічному контролю будуть підлягати будь-які транспортні засоби, які зареєстровані в Україні та беруть участь у дорожньому русі. Згідно з проектом, винятком будуть лише:

  • транспортні засоби з конструкційною швидкістю трохи більше 25 км/год;
  • транспортні засоби, що не використовуються на вулично-дорожній мережі загального користування;
  • транспортні засоби з об'ємом двигуна, що не перевищує 125 кубічних сантиметрів, або електродвигуном потужністю до 4 кВт;
  • технічні засоби, призначені для агропромислового комплексу, визначено Законом України "Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України", крім колісних тракторів, що використовують на дорогах загального користування з максимальною проектною швидкістю понад 40 кілометрів на годину.

Проектом передбачено регулярну періодичність ТО, а саме:

  • авто, де не більше 8 сидінь – через чотири роки від дати першої реєстрації, а потім кожні два роки;
  • авто, де не більше 9-ти сидінь, що використовуються як таксі – через рік після першої реєстрації, а потім щорічно;
  • авто, де понад 8 сидінь – через рік від дати першої реєстрації, а потім щорічно протягом дев'яти років, а далі кожні шість місяців;
  • авто, призначені для перевезення вантажів із повною масою до 3,5 тонн – через чотири роки від першої реєстрації, а потім кожні два роки;
  • авто, призначені для перевезення вантажів з повною масою понад 3,5 тонни – через рік від першої реєстрації, а потім щорічно;
  • авто, де може проживати людина, з повною масою понад 3,5 тонни – через рік від першої реєстрації і потім щорічно;
  • колісні трактори, які їздять дорогами зі швидкістю понад 40 км/год – через чотири роки від дати першої реєстрації, а далі кожні два роки.
  • авто спеціального призначення – через рік від дати першої реєстрації, а далі щороку. Якщо машині більше 20 років, кожні 6 місяців.
  • авто, призначені для перевезення небезпечних вантажів – через рік із дати першої реєстрації, та був щорічно. Якщо машині більше 20 років, кожні 6 місяців.
  • двоколісних або триколісних транспортних засобів з об'ємом двигуна внутрішнього згоряння 125 кубічних сантиметрів та більше або електродвигуна потужністю 4 кВт та більше – через два роки з дня першої реєстрації, а потім кожні два роки;
  • транспортних засобів з чотирма колесами, що мають двигун внутрішнього згоряння 125 кубічних сантиметрів і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше, споряджена маса яких не перевищує 400 кілограмів (550 кг для транспортних засобів, призначених для перевезення вантажів) без урахування маси акумуляторних батарей електричного двигуна, у тому числі спеціалізовані – через два роки з дня першої реєстрації, а надалі кожні два роки.

За їзду на авто, яке не пройшло техогляд, буде передбачено штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах