У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок

У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок.

У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок. Фото: t.me/voina_ukraina_rossiya

Події
30 червня 2022 16:07

У Чернігові відбулося перше судове засідання у справі 31-річного російського танкіста Михайла Куликова, якого підозрюють у обстрілі житлового будинку на околиці міста у лютому. Під час підготовчого судового слухання у Деснянському райсуді Чернігова стали відомі деталі події. Окупант визнав свою провину, а мешканці не вимагають компенсації.

Слухання розпочнуться наступного тижня, тоді Михайлу Куликову і може бути винесено вирок. За порушення законів та звичаїв війни йому загрожує йому загрожує від 8 до 12 років в'язниці.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Коли та як усе відбувалося?

Підозрюваний Михайло Куликов приїхав воювати в Україну з міста Алейськ, яке знаходиться в Алтайському краї. Він служив в армії РФ за контрактом на посаді оператора-навідника військової частини 41659 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади у складі 41-ї загальновійськової армії Збройних сил РФ.

Вранці, 24 лютого, колона російських БМП та танків вторглася в Україну з боку Білорусі. В одному з них їхав Михайло Куликов. Колона рухалася у бік Чернігова, їхньою метою було захоплення аеродрому.

Наказ обстріляти окраїну міста окупанти отримали 26 лютого. Танк Куликова Т-72Б рухався вулицею Кільцевою у Чернігові. 35-річний майор Леонід Щеткін наказав вистрілити з танка по багатоповерховому будинку за кілька десятків метрів до перехрестя з вулицею Єфремова. Куликов підкорився і запустив по будинку снаряд калібру 125 мм, зруйнувавши дві квартири на 9-му та 10-му поверсі, а також приміщення на технічному поверсі новобудови. Вибуховою хвилею у будівлі було пошкоджено вікна, але, на щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав.

У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок.У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок. Фото: graty.me

Того ж дня Куликова та Щеткіна взяли українські захисники взяли в полон. Мешканці сусідньої вулиці бачили танковий бій біля перехрестя вулиць Єфремова та Кільцевої. Російський танк підбили, у нього відлетіла башта і почав вибухати боєкомплект. Внаслідок детонації загинув механік танка, а командир та Михайло Куликов сховалися у погребі приватного будинку місцевої мешканки Олени Савенок. Суд допитає її як свідка.

У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок.У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок. Фото: graty.me

Під час боїв пані Олена ховалась у підвалі у сусідів. Вдень, 26 лютого, вона прийшла додому погодувати курей та побачила у підвалі двох солдатів. Щоб вона мовчала, один із військовослужбовців пригрозив їй пістолетом. Пізніше вона розповіла про двох окупантів, які сиділи в неї, сусідам. Вони викликали допомогу.

Після затримання російських солдатів у мережі з'явилося відео від українських захисників із ними. У відеоролику затриманий Куликов відповідає на запитання українських військових. Він повідомляє, звідки приїхав і що не знає, навіщо заходили та "крили" місто.

Суд над Куликовим

На попередньому засіданні суду були мешканці Чернігова, які виступають у цій справі постраждалими. Їхні квартири були зруйновані внаслідок обстрілу. Як повідомляє видання "Грати" постраждалих двоє: власниця квартири на 10 поверсі Ірина Кушнаренко та Ксенія Муляренко, яка представляє ТОВ "Форест-3", замовника будівництва та власника більшості квартир у будинку. Позови на окупанта вони вирішили не подавати, бо не вважають, що зможуть отримати компенсацію. До речі, на відновлення будинку потрібно понад мільйон гривень.

У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок.У Чернігові судитимуть російського танкіста, який обстріляв житловий будинок. Фото: graty.me

Михайло Куликов ще не виступав під час слухання та відмовився давати будь-які коментарі по рекомендації призначеного адвоката Павла Костюченка. Проте відомо, що під час слідства він визнав свою провину та не відмовлявся співпрацювати.

Все, що поки що сказав Куликов - це те, що екіпаж танків не знав куди і навіщо вони їдуть.

- Ми були обізнані у день відправки, 23 лютого ввечері, що ми отримали по три пайки на три доби на екіпаж, і нам сказали їх не розкривати, бо ми їдемо вздовж кордону для демонстрації військової техніки, - прокоментував окупант.

Він думав повернутися назад після перетину кордону з Україною, але не міг. Подальших дій ніхто не озвучував.

Куликов зізнався, що перед тим, як вторгнутися в Україну, йому сказали, що це не навчання, а спецоперація зі звільнення країни від "бандерівців" та нацистських організацій.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що суд у Києві ухвалив вирок російському окупанту Вадиму Шишимарину, який під час окупації Сумської області цілеспрямовано вбив мирного жителя.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах