Карта бойових дій в Україні за 27 січня

Карта бойових дій в Україні за 27 січня - фото

Карта бойових дій в Україні за 27 січня - фото

Події
27 сiчня 2023 06:43
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 27 січня, в Україні розпочалася 338-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська продовжують наземні обстріли в районі Бахмута, на західних околицях Донецька та в районі Вугледара.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 27 січня.

Нещодавня сварка між фінансистом "Вагнера" Євгеном Пригожиним і колишнім російським офіцером Ігорем Гіркіним відкриває нову сферу конкуренції між російськими націоналістичними групами за політичний вплив у Росії на тлі військових невдач в Україні. В свою чергу, міністерство фінансів Сполучених Штатів оголосило про нові санкції проти глобальної мережі підтримки Wagner Group, ймовірно, у відповідь на зусилля відновити свою діяльність за межами України.

Президент Росії Володимир Путін продовжує свою кампанію проти критичних та опозиційних голосів, розправившись із кількома великими опозиційними ЗМІ. Так, 25 січня Путін підписав закон, згідно з яким такі видання, як Meduza, Important Stories, Bellingcat, The Bell і The Insider - визнані небажаними організаціями в Росії. Цей статус забороняє розповсюдження або фінансову підтримку організацій і їхні публікації. Генпрокуратура Росії заявила, що діяльність Meduza та інших ЗМІ загрожують "основам конституційного ладу та безпеки" Росії.

Карта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року Фото: ISW

За даними ISW, українські війська відновили контрнаступальні дії під Кремінною. Російський військовий блогер стверджує, що українські війська почали наступ на позиції 144-ї мотострілецької дивізії (20-ї загальновійськової армії Західного військового округу) поблизу Кремінної в ніч на 25 січня. За його сумнівними даними 144-та мотострілецька дивізія відбила атаку та змусила українські війська відступити на вихідні позиції, але вранці українські війська знову почали спроби атакувати позиції росіян з напрямку Торське (14 км на захід від Кремінної). 26 січня російські джерела опублікували кадри нібито ударів росіян по українських позиціях поблизу Кремінної. Геолокаційні відеозаписи бойових дій, опубліковані 4-ю мотострілецькою бригадою ЛНР (ЛНР), спочатку опубліковані 12 січня, нібито показують, як сили ЛНР обстрілюють українську машину в лісовій зоні поблизу Кремінної.Генштаб України заявив, що російські війська здійснили обмежений наземний удар у Червонопопівці (6 км на північ від Кремінної).

Карта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року, Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року, Фото: ISW

26 січня російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського (30 км на північний схід), Благодатного (8 км на північний схід), Спірного (27 км на північний схід), Роздолівки (15 км на північний схід); і на південь від Бахмута біля Кліщіївки (7 км на південний захід). Геолокаційні кадри, опубліковані 25 січня, показують, що російські війська поступово просуваються до південно-східних околиць Бахмута. Речник Східного угруповання військ України Сергій Череватий повідомив, що за добу на Бахмутському напрямку російські війська провели 39 бойових зіткнень і тільки 25 січня в бойових зіткненнях російські війська втратили майже цілий батальйон.

26 січня російські війська продовжили наземні атаки на західну околицю Донецької області. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили наступ Росії на Мар’їнку. Крім того російські війська здійснили обмежені наземні атаки на заході Донецької області. Український Генштаб повідомив, що російські війська атакували Вугледар і Павлівку, приблизно за 30 км на південний захід від міста Донецьк.

Карта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року. Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року. Фото: ISW

Українські офіційні особи повідомили, що російські війська в Запорізькій області не ведуть наступальних операцій у той кількості, яка необхідна для повномасштабного наступу. Так, начальник українського Об'єднаного прес-центру сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін заявив, що російські війська не накопичили достатньо потужного ударного угруповання для наступу на запорізькому напрямку, але попередив, що російські війська дещо посилили свою присутність в Запорізькій області, накопичують живу силу і техніку.

Російські військові блогери стверджують, що армія РФ продовжує проводити обмежені та локалізовані наземні атаки в Запорізькій області.
Російська окупаційна влада продовжує намагатися відновити російські логістичні лінії через Крим до півдня Херсонської та Запорізької областей. 26 січня окупаційна влада повідомила, що влада відновила третій із чотирьох загальних прольотів мосту, необхідних для ремонту автомобільного мосту через Керченську протоку, і планує встановити четвертий проліт 31 січня. Російська окупаційна влада стверджує, що завершить відновлення автомобільного мосту через Керченську протоку в березні 2023 року.

Карта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 26 січня 2023 року Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах