Карта бойових дій в Україні за 28 січня

Карта бойових дій в Україні за 28 січня.

Карта бойових дій в Україні за 28 січня. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
28 сiчня 2023 06:07
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 28 січня, в Україні розпочалася 339-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Ймовірно, Путін готує новий наступ на лютий або березень 2023 року, щоб відновити ініціативу на полі бою. 

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 28 січня.

Про плани президента Росії Володимира Путіна пише видання Bloomberg, посилаючись на російських чиновників, радників Кремля та інших невідомих обізнаних осіб, які говорили на умовах анонімності. Вони, нібито повідомили, що Путін прагне провести новий великий наступ і що він вірить, що толерантність Росії прийняти причинно-наслідкові зв’язки дозволить Росії виграти війну в довгостроковій перспективі, незважаючи на невдачі Росії досі.

У Кремлі підтвердили, що Путін достроково помилує засуджених, які проходять службу в російських операціях в Україні.  

Російське військове командування, ймовірно, намагається обмежити висвітлення фронту військовими блогерами, щоб відновити контроль над російським інформаційним простором перед новим наступом. Ці обмеження, якщо плануються, є, ймовірно, частиною зусиль начальника російського Генерального штабу генерала армії Валерія Герасимова щодо підвищення професійного статусу Збройних сил Росії.

Карта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISW

26 та 27 січня українські війська продовжували контрнаступальні дії поблизу Кремінної.

Російські війська вели наземні атаки в районі Бахмута, на західних околицях Донецька та на заході Донецької області.

Повідомляється, що 27 січня російські війська провели розвідувальну операцію на північному сході Харківської області. Військовий блогер стверджує, що російські сили прорвали українську оборону поблизу Тернової (38 км на північний схід від міста Харкова), проникнувши на 500 метрів вглиб. Інформація потребує уточнення, бо інформація від російських блогерів залишається сумнівною і часто не відповідає дійсності. 

Карта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISW

27 січня російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського (30 км на північний схід) і Парасковіївки (6 км на північ); та на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки (6 км на південний захід). Геолокаційні кадри показують, що українська артилерія обстрілює російську переправу на річці Бахмутівка на північний захід від Сіла, вказуючи на те, що російські війська просунулися на північний захід від Соледара приблизно до цієї точки. Українські джерела також підтвердили, що російські війська захопили Краснополівку (на північний захід від Соледару) і Дворіччя (на південний захід від Соледару). 

Крім того, в Генштабі України повідомили, що українські війська відбили атаку Росії на Вугледар, що за 30 км на південний захід від Донецька.

Карта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISW

27 січня російські війська продовжували звичайні артилерійські та РСЗВ удари на захід від Гуляйполя та в Херсонській та Дніпропетровській областях. Генштаб України повідомив, що російські війська продовжують наносити удари по місту Херсон. 

В попередні дні російські джерела стверджували, що війська РФ розпочали локалізовані наступальні дії вздовж лінії зіткнення в Запорізькій області та захопили кілька населених пунктів. ISW не бачить жодного візуального підтвердження того, що російські війська захопили будь-які населені пункти в цьому районі, і продовжує оцінювати, що російські джерела, ймовірно, зробили ці заяви, щоб відвернути увагу від відсутності прогресу в російському наступі із захоплення Бахмута. Відсутність звітності про локалізовані російські наступальні операції в Запорізькій області свідчить про те, що ці операції, ймовірно, мали обмежений масштаб.

Карта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISWКарта бойових дій в Україні за 28 січня 2023 року Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах