Як працює система ППО | - фото: slovoidilo.ua
Як працює система ППО, яка захищає Україну від ворожих ракет
Події
31 жовтня 2022 09:44
Як працює система ППО | - фото: slovoidilo.ua

Незважаючи на численні прохання української влади, організація НАТО не закрила небо над Україною. Від російських ракет наші землі та народ зараз захищає ППО. Що це таке та як працює – читайте нижче.

Що таке система ППО?

Система протиповітряної оборони (ППО) – це комплекс заходів, які військові застосовують для захисту території країни та її мешканців від засобів повітряного нападу супротивника (ракет, літаків, гелікоптерів, авіабомб). Так, виявляти та вчасно знищувати останні є головною метою ППО. За словами аналітика Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Белескова, система протиповітряної оборони в Україні складається з трьох основних компонентів:

  • військ радіотехнічної розвідки;
  • наземних зенітних ракетних комплексів малої та середньої дальності;
  • пілотованої авіації (винищувачів).

Микола Бєлєсков зазначає, що всі перераховані вище заходи можуть дати результат тільки в тому випадку, якщо працюватимуть у комплексі, передає ICTV. ППО ефективне для оборони від нападів російських окупантів.

Як працює ППО і як звучить вибух, означаючий, що вона спрацювала?

Війська радіотехнічної розвідки контролюють небо над Україною 24/7. Якщо вони бачать там порушника порядку, то передають дані про ціль (по якій треба терміново вдарити) українським льотчикам або ж зенітникам.

Винищувачі-перехоплювачі можуть вилітати на бойовий курс за лічені хвилини та здатні збивати будь-які повітряні цілі. Однак ці літаки є вразливою мішенню для окупантів, коли знаходяться в польоті. До того ж винищувачам потрібні аеродроми для посадки, які військові РФ постійно намагаються знищити. З цих причин війська радіотехнічної розвідки не можуть розраховувати лише на роботу пілотованої авіації. За потреби вони звертаються до військових, які керують наземними зенітними ракетними комплексами, аби ті оперативно знищили ту чи іншу повітряну ціль в українському небі.

Наземні зенітні ракетні комплекси гарні тим, що військові, що керують ними, можуть непомітно для ворога пересуватися українською землею і несподівано "виринати", завдаючи удару. На озброєнні у наших захисників зараз є ЗРК радянської розробки малої дальності (стингери, переносні та саморобні стріли, "Оси", "Тори" та подібні види зброї), а також ЗРК радянської розробки середньої дальності ("Буки" та найпотужніші в Україні на даний момент комплекси "С-300").

Внизу піраміди ЗРК малої дальності, а вгорі аж найпотужнішого
Внизу піраміди ЗРК малої дальності, а вгорі аж найпотужнішого

ЗРК малої та середньої дальності разом прикривають як українські війська, так і важливі об'єкти. Слід сказати, що ЗРК великої дальності в Україні немає.

Незважаючи на це, українські ППО регулярно збивають більшість ворожих ракет та інших повітряних засобів нападу, які військові РФ запускають в Україну. Якщо ви побачили спалах світла в небі та за кілька секунд почули вибух, який нагадує розрив великої петарди або постріл салютної установки (феєрверку), то українські військові відбили атаку окупантів з повітря. ВАЖЛИВО: під час повітряної тривоги потрібно перебувати в укритті. Адже навіть якщо ППО збила ракету, то уламки від неї можуть впасти на людину на вулиці, а внаслідок цього вбити.

Чому іноді ППО "пропускають" ворожі ракети та подібні цілі?

По-перше, українська система ППО не розрахована на таку велику кількість ракет (і подібних до неї повітряних цілей), яку запускають на територію України окупанти. По-друге, Україна – велика країна. Через це вона не може так, як Ізраїль (площею менше, ніж Київська область) повністю закрити небо від ворожих атак системою "залізний купол". Зауважимо, що остання є однією з найкращих систем ППО у світі – здатна перехопити 100 тисяч ракет, що летять на країну.

Система практично не вимагає участі людини (яка не завжди встигає вчасно зреагувати на атаку) і дуже дорога. На додаток до цього використовувати її для постійного захисту повітряного простору над усією Україною немає необхідності. А ось використовувати частково можна було б.

Як пояснив військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Олег Жданов, система "залізний купол" використовує гіперзвукові ракети. Ті можуть перехоплювати навіть артилерійські та реактивні снаряди. Система ЗК була б доречною в нашій країні для захисту атомних електростанцій або деяких об'єктів інфраструктури. Одна батарея (пристрій з ракетами) "залізного купола" може захистити площу в 150 квадратних кілометрів - гарантовано збити ворожі ракети, передає UATV Channel.

Як покращують ефективність роботи ППО в Україні?

Для того, щоб покращити роботу ППО, проводяться регулярні тренування для військових, які здійснюють її роботу. Тим часом у генштабі ЗСУ військові вивчають досвід війни РФ у Сирії та Південній Осетії. На основі цієї інформації вони проробляють можливі сценарії розвитку подій у нашій країні і знаходять варіанти, як найкраще захищатися у тій чи іншій ситуації.

Щодо зброї, то українська влада намагається домовлятися з представниками інших країн, щоб вони передавали Україні сучасні бойові літаки, зенітні комплекси та подібні речі. Також вони шукають по світу зброю радянської розробки (винищувачі, "Буки", "С-300) і намагаються отримати її для оборони України. За словами заступника начальника генштабу ЗСУ Ігоря Романенка, зброя радянської розробки потрібна Україні з тієї причини, що принцип її роботи добре знайомий нашим військовим. Відповідно, почати використовувати таку зброю наші захисники можуть практично відразу після отримання, довго не розбираючись у технологіях.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах