Основні тренди YouTube: що слухають українці під час військового стану

Колаж: Олександр Шатов

Колаж: Олександр Шатов

Дозвілля та їжа
19 квiтня 2022 17:49

У ніч проти 24 лютого Росія розв'язала повномасштабну війну проти нашої країни. Українці єдиним фронтом стали на захист рідної землі та дали бій окупантам як на полі бою, так і в інформаційному просторі.

Так, на тлі військових дій стрімко почала набирати популярності українська музика. Під свист куль та вибухи музикантам вдається створювати треки, які стають своєрідним гімном вільних та нескорених українців. Також записані раніше пісні починають набувати нових смислів і вже зовсім по-новому відгукуються в серцях українців.Адже складно сперечатися з тим, що музика здатна вселяти у серця людей віру в світле майбутнє, підтримувати бойовий дух та додавати сил в боротьби з окупантами.

Про зліт популярності україномовних пісень свідчать щотижневі рейтинги українського музичного YouTube.

Ми вирішили зробити добірку українських пісень, які з початку війни набули неймовірної популярності та стали відомі буквально кожному.

"Ой у лузі червона калина" 

Ця пісня колись була гімном українських січових стрільців, а у перший же день сучасної війни її переспівав Андрій Хливнюк - лідер відомої групи "Бумбокс". Саме цей трек став гімном протистояння українців проти загарбників з боку РФ.

Після цього багато відомих українських артистів почало співати саме цю пісню, яка отримала нове життя та зазвучала по новому.

Pink Floyd - "Hey Hey Rise Up"(feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox)

Трек "Pink Floyd" із вокалом все того ж Андрія Хливнюка очолив світові хіт-паради та наразі знаходиться на позиції №1 в рейтингу українського ютубу.

Ця композиція може вважатися дійсно унікальною, адже "Hey Hey Rise Up" стала першою з 1994 року піснею, яку гурт "Pink Floyd" взагалі випустив.

Ірина Федишин - "Розстріляна весна (БУЧА)"

Українська співачка Ірина Федишин нещодавно презентувала пісню "Розстріляна весна (БУЧА)", яка стрімко почала набирати популярність та на минулому тижні опинилася на третьому місці рейтингу українського ютубу.

"Весь мій біль і біль українського народу я виклала у пісні. Я писала вокал - плакала, я знімала відео - плакала. Бо по-іншому не можливо. Та якщо хочеться -плачте, через сльози виходить біль. А потім знову збираємося духом і боремося далі! Боремося за свою Батьківщину! І ніхто її у нас не забере!", написала співачка.

KALUSH - "Додому" (feat. Skofka)

Український реп-гурт був заснований в 2019 році та вже встиг записати кілька альбомів. Їх пісні зараз стали дуже популярними серед українців, адже музиканти торкаються актуальних наразі тем рідної землі, любові до батьківської хати та бажання зібратися разом з родиною за одним столом.

PROBASS ∆ HARDI - "ДОБРОГО ВЕЧОРА (WHERE ARE YOU FROM?)"

Молодий електронний український дует був створенний у 2017 році. Хлопці відомі не тільки на території нашої країни, а й далеко за її межами. Особливу популярність гурту приніс трек "Доброго вечора, ми з України", який став неофіційним військовим привітанням в Україні.

Kalush Orchestra - "StefaniaЄвробачення 2022"

В 2021 році стало відомо про те, що гурт "KALUSH" запускає паралельний проект - "Kalush Orchestra", який робитиме акцент на реп із фольклорними мотивами та українську автентику.

В 2022 році проект "Kalush Orchestra" виборов право представити Україну на песенному конкурсі "Євробачення-2022".

Пісня "Stefania", за словами лідера гурту, стала піснею-подякою не тільки для його матері, якій він її і присвятив, а для всіх мам, які переживають за своїх дітей та оберігають їх від лиха війни.

Jerry Heil - "#МОСКАЛЬ_НЕКРАСІВИЙ (ГЕТЬ З УКРАЇНИ)"

Jerry Heil - українська співачка та авторка пісень. Вона стала відомою як відеоблогерка та кавер-виконавиця завдяки переспівам пісень світових та українських співаків. 

Її трек під назвою "#МОСКАЛЬ_НЕКРАСІВИЙ (ГЕТЬ З УКРАЇНИ)" став справжнім хітом, а кліп на нього переглянули мільйони людей. Ця пісня присвячена справжнім сучасним козакам, які захищають рідну землю від загарбників.

Один в каное - "У мене немає дому"

Пісня гурту "Один в каное", яка вийшла в 2016 році, сьогодні для багатьох українців набула нового сенсу,  адже зараз мільйони людей змушені покинуті свої домівки через прихід військових РФ. Цей трек передає саме ті емоції, які переживає кожен, хто став вимушеним переселенцем.

"ШАБЛЯ" - "Браття Українці /Гімн Оборони України/"

Гурт "Шабля" був заснований фронтменом, автором музики та текстів Вовою Гейзером восени 2013 року в Києві. Музика гурту дуже різнобарвна. Саме трек "Браття Українці" дарує сильні емоції, надає віри в перемогу та впевненості в безтурботному майбутньому.

PROBASS ∆ HARDI - "КОЗАКИ ЙДУТЬ (feat. ANNA BULAT)"

Це ще один з треків електронного українського дуету "PROBASS ∆ HARDI" та співачки Ганни Булат, який став справжнім хітом та наразі посідає 14 місце рейтингу українського ютубу (минулий тиждень).

Композиція націлена на підвищення бойового духу українців.

Макс Барских — "Буде весна"

Співак випустив пісню "Буде весна" ще в березні місяці, але вона й досі залишаеться в топі треків українського YouTube.

Ця лірична композиція розповідає про наше з вами сьогодні, про той біль, який пронизує душу кожного українця, про незламний дух нашого народу, та про те, що незабаром війна скінчиться і нарешті "буде весна".

Христина Соловій - "Українська лють" (Bella Ciao Cover)

Українська співачка, автор-виконавець пісень та музикант Христина Соловій записала патріотичну пісню "Українська лють", яка присвячена війни та нашим захисникам.

Слова композиції були покладені на мотив "Bella Ciao". Співачка транслює гордість за нашу націю та віру в перемогу.

Михайло Хома - "Марічка"

Фронтмен та засновник гурту "DZIDZIO" Михайло Хома спеціально для міжнародного благодійного телемарафону #SaveUkraine записав пісню "Марічка".

Завдяки потужному вокалу співака ця композиція вийшла неймовірно чутливою та проникливою.

Океан Ельзи - "Не твоя війна"

Композиція «Не твоя війна» була презентована в далекому 2015 році, але зараз вона стала дуже актуальною для кожного з нас. Пісня про "війну, яку ми не починали" та "війну, яка не є нашою" вже кілька тижнів поспіль тримається в ТОП-20 треків українського ютубу.

За словами Святослава Вакарчука, головна ідея пісні, що ховається в назві, є непростою для зізнання навіть самому собі — нам, українцям, протягом багатьох століть постійно нав'язують ззовні чиїсь думки, дії і, навіть, війни. Нині настав час, врешті, брати відповідальність та ініціативу на себе.

THE HARDKISS - "Як ти?"

"«Як ти?» — нове «я люблю тебе». Так починається мій кожен ранок, день і вечір з батьками, командою, друзями. Як і в кожного українця. У цих двох словах наша любов, турбота, переживання, страх. Найважливіше, щоб відповіли на дзвінок та повідомлення, лише тоді видихаєш. Місяць я не наважувалася сісти писати, мене охоплювала ненависть і лють. А потім я вирішила, що не зможу інакше пережити ці емоції, потрібно викричати цей біль. Я відчуваю, що будуть ще написані пісні про вдячність і захоплення нашою нацією в боротьбі з російськими окупантами. Пісні про кохання, про надію… А поки що — «Як ти?»", саме так описує свій трек Юлія Саніна, фронтвумен гурту "The HARDKISS".

Від редакції:

Деякі факти про виконавців та їх пісні були запозичені з "Вікіпедії".

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах