Полтавський ГЗК банкрутує компанія, підконтрольна Жеваго, - Лємєнов

Полтавський ГЗК банкрутує компанія, підконтрольна Жеваго, - Лємєнов - фото

Полтавський ГЗК банкрутує компанія, підконтрольна Жеваго, - Лємєнов - фото

Події
08 березня 21:04

Олігарх Костянтин Жеваго навмисне банкрутить Полтавський ГЗК, щоб приховати оборудки, як завдають шкоди не лише державі, але й міноритарним акціонерам Ferrexpo, які йдуть з компанії через значні збитки. Міжнародні інвестори не хочуть бути втягнутими у сумнівні дії мажоритарного акціонера компанії, тому масово продають її акції.

Про це у своєму блозі на «Українській правді» пише засновник StateWatch Олександр Лємєнов.

За його словами, останні декілька місяців в Україні відбувається масштабна піар-кампанія в інтересах Костянтина Жеваго, в межах якої доноситься думка, що проти олігарха здійснюється політичне переслідування, фабрикуються кримінальні справи, і що це – «червоні лінії», за які не можна переходити, щоб захистити іноземних акціонерів Ferrexpo, - зазначає експерт.

При цьому, на думку Лємєнова, Костянтин Жеваго сам робить усе, щоб акціонери йшли з його компанії.

«Чи був потрібен іноземним акціонерам Ferrexpo захист, коли на рахунках Ferrexpo у підконтрольному олігарху Жеваго банку зник депозит у $ 150 млн? Коли кошти з благодійної програми у $ 110 млн, які компанія перерахувала на підконтрольний олігарху Жеваго благодійний фонд, зникли в невідомому напрямку? Коли спонсорські кошти Ferrexpo для ФК «Ворскла» перетворилась не на новий стадіон, а у "позику" офшорній компанії олігарха Жеваго? Коли Полтавський ГЗК продавав "відходи" виробництва за заниженими цінами на компанії-прокладки, а потім – за ринковими цінами на реальних покупців. Скасування виплати дивідендів, мотивоване прийняттям українським судом рішення по боргах Полтавського ГЗК не на користь Жеваго», - зазначає експерт.

Він припускає, що на тлі цих подій зарубіжні акціонери компанії, зокрема, «BlackRock», не хочуть мати справи з оборудками Костянтина Жеваго, тому продають акції Ferrexpo та інвестують в інші компанії. За даними Лємєнова, якщо у грудні 2023 року BlackRock володів 7,5% акцій Ferrexpo, то зараз має у власності трохи більше 3,5%.

«Кажучи відверто – проблеми Ferrexpo їх не цікавлять. Для BlackRock, який управляє загальним портфелем інвестицій $ 10 трлн, портфель акцій Ferrexpo вартістю $ 20 млн – це лише 0,0002% від їх активів. З іншими акціонерами те ж саме. Вони класичні міноритарні акціонери, які інвестують в "тиху гавань" (англ. safe harbor). У публічні, прозорі, спокійні компанії, які ведуть свій бізнес у відповідності до найкращий світових корпоративних практик, якою і мала б бути англійська публічна компанія Ferrexpo. Вони не хочуть бути «щитом» для мажоритарного акціонера в його персональному конфлікті з державою», - пише експерт.

На його думку, через відтік акціонерів, які могли виступити його «прикриттям» перед українською владою, Жеваго вирішив піти на банкрутство Полтавського ГЗК. Ініціатором справи виступала підконтрольна олігарху компанія «Кисень».

«Зрежисоване банкрутство Полтавського ГЗК – це для вас не червона лінія, пане Жеваго? Чи узгодили ви цей крок зі своїми іноземними інвесторами, про захист яких постійно говорите? Як їм такі найкращі світові корпоративні практики?», - резюмує Олександр Лємєнов.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах