Розвінчуємо міфи про шкідливість наборів для нагрівання тютюну

Розвінчуємо міфи про шкідливість наборів для нагрівання тютюну - фото

Розвінчуємо міфи про шкідливість наборів для нагрівання тютюну - фото

Стиль життя
26 вересня 2023 19:34

Популярність електронних альтернатив класичним цигаркам, як це часто буває, призвела й до виникнення міфів про їхню шкідливість для здоров’я. Ми не будемо розглядати, хто зацікавлений у появі таких чуток, а просто наведемо наукові факти, які розвінчують подібні міфи.

У системах нагрівання тютюн горить так само, як і в цигарках

Цей міф абсолютно не відповідає дійсності. Оброблений спеціальним розчином тютюн нагрівається до відносно невисокої температури, у діапазоні 300-350°C, при якій горіння неможливе. 

У результаті нагрівання виділяється аерозоль, який містить нікотин. За своїми смаковими характеристиками він нагадує цигарку, але в ньому міститься на 90-95% менше шкідливих речовин, які у звичайних цигарках є продуктом горіння тютюну. Для порівняння: температура горіння цигарок набагато більша — 700-900°C. 

Аерозоль настільки ж шкідливий, як і цигарковий дим

В останні роки вплив аерозолю від систем нагрівання тютюну вивчається особливо ретельно. Згідно із результатами досліджень FDA (американська організація, яка займається санітарним наглядом за якістю медикаментів та харчових продуктів), в аерозолях концентрація чадного газу безпечна: практично така ж, як в атмосферному повітрі. Кількість інших шкідливих речовин (акролеїну, бензопірену, формальдегіду) значно нижча, ніж у цигарковому димі (на 70-95%).

Однак, в аерозолі знайшли 4 шкідливі речовини, які відсутні в димі цигарок, але їхня концентрація настільки мізерна, що їхня потенційна шкода для здоров’я нівелюється в порівнянні з тою кількістю канцерогенів, які є в продуктах горіння тютюну у звичайних цигарках.

1627036635_2021_07_21_lil_2.0_vapenews_2-kopiya.png1627036635_2021_07_21_lil_2.0_vapenews_2-kopiya.png

IQOS, як і вейпи, спричиняють легеневі захворювання

Міф виник після сплеску в США «хвороби вейперів». Як виявилося, причиною було попадання в легені гарячих маслянистих випаровувань. Було також доведено, що ці випарування виникають, якщо у вейпах чи айкосах використовувалися рідини низької якості, тобто підробки. Із результатами цього дослідження можна ознайомитися на порталі Департаменту охорони здоров'я штату Нью-Йорк.

Наразі вчені ще не дійшли спільного висновку, які саме речовини призводять до виникнення легеневої недостатності. Найбільші підозри виникають у відношенні до тетрагідроканнабінолу (основна дієва речовина марихуани), а також до вітаміну Е ацетату (синтетична форма вітаміну Е). Він використовується в харчових добавках, кремах для шкіри, де він абсолютно безпечний, оскільки в легені не попадає.

У системах нагрівання від популярних виробників вітамін Е ацетат не використовується, а в підробках це не виключено. 

Системи нагрівання тютюну ненадійні й можуть вибухнути

Такі набори перед тим, як потрапляють у торгові мережі, проходять багатоетапну перевірку засобами технічного контролю, як у ЄС, так і в Україні. Контролюються і такі компоненти, як рівень нагрівання та якість літій-іонних батарей. 

Тобто боятися потрібно тільки несертифікованих виробів. Якщо ви, наприклад, купуєте IQOS в Алло, то можете не сумніватися, що товар не є підробкою і контрафактною продукцією. За цією ж причиною не варто купувати набори в невеликих торговельних закладах, якщо партія товару не має відповідного сертифікату.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах