Які трави та спеції покращують настрій

Які трави та спеції покращують настрій - фото

Які трави та спеції покращують настрій - фото

Суспільство
23 листопада 2023 20:09

Деякі дослідники сходяться на думці, що певні продукти здатні зробити нас щасливими. Знамениті жирні кислоти Омега-3, що містяться в жирній рибі, горіхах та насінні, особливо рекомендуються для підняття настрою. Деякі трави і спеції також мають природні антидепресантні властивості, надаючи заряд енергії мозку й тілу завдяки безлічі різних смаків.

Як вони працюють

Особливо корисні такі приправи в холодні періоди року, коли організму не вистачає сонця для вироблення вітаміну D, який нерідко називають вітаміном щастя. Тому напередодні холодів рекомендується запастися натуральними приправами. Найкращий спосіб зробити це — купити спеції на вагу оптом, щоб у будь-який момент була можливість покращити настрій собі та своїм близьким.

П’ять спецій для щастя та настрою

Отже, що потрібно покласти в шафу:

  1. Шафран. Достатньо одного запаху прянощі, щоб швидко підбадьоритися та наповнитися енергією. Спеція має таку ж дію, як і антидепресанти. Вважається, що вона допомагає вирішенню проблем, пов'язаних із розладом психоемоційного стану та депресією.
  2. Кориця. Пряний аромат спеції обволікає, зігріває та стимулює роботу  нейронів. Цілісні палички або мелений порошок однаково впливають на роботу мозку, підвищуючи концентрацію, пам'ять та увагу. Це відмінне рішення, щоб контролювати та заспокоїти потяг до солодкого, якого особливо хочеться в моменти апатії. Доступні два типи кориці: цейлонська — дрібніша і найдорожча та китайська — дешевша і грубіша  (також відома як касія).
  3. Куркума. Жовто-охристий відтінок цієї спеції прикрасить будь-яку страву. Куркума відома своїми протизапальними та антиоксидантними властивостями, стимулює вироблення серотоніну — гормону щастя. Нею часто посипають індійські страви чи змішують із кокосовим молоком. Але якщо хочеться чогось незвичайного, то можна додати до солодких десертів.
  4. Розмарин. Надає стравам чудового середземноморського смаку і має лікувальні властивості. У разі фізичної чи розумової втоми, вигорання та депресії він надає організму необхідний заряд енергії.
  5. Чебрець. Ключовий інгредієнт провансальської кухні, який добре поєднується з ароматними стравами з томатів. Як і розмарин, чебрець — чудовий помічник за розумової перевтоми, стресу та безсоння. Крім літію, мінералу з антидепресивними властивостями, чебрець містить амінокислоту триптофан, яка використовується для вироблення серотоніну, необхідного для сну. Він також стимулює розум і заспокоює нерви.

T4n9W4lkpxrL1hultrIp8SFNOLKL9xVLYMjD12puZ8pDt-PfhlHATK0-JtSSK-kzWEfW3VrkOHTiEyDNZWMnUrol3IEqiE7mUGre4fQozrjLSQ4-ffRdE2u6mpBCE2C4gVC91wDaLe3AJwQuB3lJMhMT4n9W4lkpxrL1hultrIp8SFNOLKL9xVLYMjD12puZ8pDt-PfhlHATK0-JtSSK-kzWEfW3VrkOHTiEyDNZWMnUrol3IEqiE7mUGre4fQozrjLSQ4-ffRdE2u6mpBCE2C4gVC91wDaLe3AJwQuB3lJMhM

Трави та спеції можна використовувати у свіжому чи сушеному вигляді, додавати у готові страви чи напої. Вони дозволять експериментувати й надавати звичній їжі цікавого смаку.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах