Що харків'яни найчастіше купують на кредитні гроші: статистика

Суспільство
11 грудня 2023 12:35

Останні кілька років кредитні послуги стали важливим інструментом реалізації споживчих потреб для багатьох українців. Доступність онлайн кредитів дозволяє багатьом позичальникам отримати невелику суму на лояльних умовах та без зайвих формальностей.

Експерти Finance.ua проаналізували які категорії товарів та послуг харків'яни частіше отримують за допомогою кредитів, а також розглянули статистику та фактори, що впливають на їхній вибір.

Популярність кредитних покупок за категоріями

Розглянемо категорії покупок на позикові кошти:

  1. Техніка та електроніка. Смартфони, ноутбуки, телевізори – все це потребує значних витрат. Такі покупки часто фінансуються кредитними коштами.
  2. Придбання авто. Нові автокредити трохи дорожчі за довоєнні, проте, враховуючи значний попит, їхні умови все ще привабливі. У лідерах за кількістю та обсягом автокредитів — Київ. Друге місце завжди посідав Харків, але деякі банки були змушені обмежити кредитні програми у місті.
  3. Меблі та побутова техніка. При оформленні житла або його модернізації меблі та побутова техніка також займають одне з головних місць у списку покупок на позикові гроші.
  4. Медичні послуги. Термінове покриття лікування недоступне для більшості українців. Тому кредитні кошти часто використовують для оплати медичних послуг. 
  5. Освіта. Здобуття якісної освіти також може вимагати фінансових витрат і кредити допомагають реалізувати цей план без значних затримок.

Позичальники також можуть вибрати форму розстрочки або оплату частинами, щоб заощадити на відсотках. Наразі розстрочка є однією з найпоширеніших варіацій кредитування.

Статистика кредитних покупок

За даними Національного банку України 2022 року обсяги кредитних покупок значно зросли порівняно з попередніми роками. Приблизно 40% українців скористалися послугами банків для купівлі у кредит. У перше півріччя 2023 року спостерігався тренд щодо збільшення кількості кредитів для придбання автомобілів та техніки, що вказує на зростання споживчого попиту на ці категорії товарів.

Крім того, статистика показує, що харків'яни частіше беруть кредити на короткий термін (до 2 років) для техніки та електроніки, тоді як для автомобілів та великогабаритних покупок популярніші кредити на тривалий термін (3-5 років).

Що впливає на зростання популярності онлайн кредитування?

По-перше, нестабільність економіки та доходів громадян сприяє збільшенню споживчого попиту та, відповідно, популярності кредитних покупок. А взяти кредит в банку — може бути складнішим процесом, ніж співпраця з МФО.

По-друге, вигідні умови кредитування від мікрофінансових організацій та гнучкі варіанти погашення боргу збільшують привабливість кредитів. Тим більше, що МФО часто пропонують кредит без відмови.

По-третє, активна реклама кредитних програм та спеціальних пропозицій може спонукати споживачів до запозичення коштів для покупок.

Так чи інакше, харків'яни часто обирають кредитування, що сприяє підтримці споживчого ринку та розвитку економіки. Але, незважаючи на це, важливо відповідально ставитися до запозичення та враховувати свої можливості для виконання зобов'язань перед банком чи МФО.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах