У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати

В Турции прошел очередной раунд переговоров между Украиной и РФ: результаты.

В Турции прошел очередной раунд переговоров между Украиной и РФ: результаты. Фото: скріншот з відео

Події
29 березня 2022 18:45

29 березня у Стамбулі пройшов черговий раунд переговорів між Україною та Росією щодо врегулювання війни. Зустріч тривала близько трьох годин та складалася з кількох частин. Після завершення переговорів з'явилися їх результати.

Про те, що вдалося вирішити сьогодні, розповіли представники української та російської делегацій на брифінгу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зустріч делегацій України та РФ була запланована на 10:00. Першою до палацу Долмабахче у Стамбулі прибула українська сторона. За півгодини приїхали і представники Росії. На початку зустрічі президент Туреччини Реджеп Ердоган привітав делегації і заявив, що настав час, щоб переговори принесли результат. Переговори розпочалися о 10.15.

У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати.У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати. Фото: скріншот з відео

У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати.У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати. Фото: скріншот з відео

Спочатку глави делегацій Давид Арахамія та Володимир Мединський поспілкувалися особисто. Як повідомив член української делегації Михайло Подоляк, розмова "тет-а-тет" була "про фундаментальні положення переговорного процесу".

У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати.У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати. Фото: Давид Арахамія

Після розмови глав делегацій відбувся перший етап зустрічі у форматі повної делегації. Після невеликої перерви розпочалася друга сесія переговорів.

У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати.У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати. Фото: скріншот з відео

Черговий раунд переговорів завершився близько 14.20.

Про його результати доповіли голова української делегації Арахамія та представник України на переговорах Олександр Чалій.

У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати.У Туреччині пройшов черговий раунд переговорів між Україною та РФ: результати. Фото: скріншот з відео

Гарантії безпеки для України

За словами Давида Арахамії, наша перша перемога – це переміщення з Білорусі до Туреччини. Українська сторона бачить Туреччину як одну із гарантій безпеки для України.

Також глава української делегації заявив, що безпека світу дала тріщину. Розробляється формат нової системи гарантій безпеки для України, але сторони поки що нічого не підписують. Це новий міжнародний договір, що його ратифікують. За аналогом 5 статті НАТО країни гарантії протягом 3 днів будуть проводити консультації. Серед них країни Ради безпеки ООН, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль.

Член делегації України Олександр Чалій на брифінгу заявив, що договір про гарантії безпеки – це потенційний дипломатичний варіант закінчення війни. Від нього вимагаються чіткі гарантії безпеки України, які мають бути аналогічними до 5 статті НАТО. Тобто якщо Україна буде об'єктом агресії, ми маємо право три дні вимагати консультацій, якщо вони ні до чого не приведуть, то країни-гаранти повинні допомогти озброєнням і навіть закрити небо. Якщо ці ключові положення вдасться закріпити, Україна зафіксує свій статус у формі постійного нейтралітету та відсутності ядерної зброї. Це вже зафіксовано історично у нашій Декларації про суверенітет у 1990 році. Під такими гарантіями, за словами Чалія, ми не розміщуватимемо на нашій території іноземні військові бази і не вступатимемо у військово-політичні союзи. Але важливо, що ніщо не суперечитиме праву вступу України до ЄС. За словами Мединського, Росія не виступатиме проти цього.

Питання щодо територіальної цілісності України

Питання з ОРДЛО та Кримом залишилися неврегульованими, тому поки що гарантії не працюватимуть на ці території.

Також Давид Арахамія заявив, що в Україні є закон про загальнонаціональний референдум. Росіяни також визнають Віденську конвенцію, тож договір під тиском не визнається. Тому для референдуму потрібно, щоб був мир. Якщо всі сторони приймуть позицію щодо проведення референдуму – буде відведення військ та повернення людей.

Арахамія зробив заяву про територіальну цілісність України: 

- Ми визнаємо лише межі України, визнані у світі. Жодних компромісів.

Проте сторони погодилися обговорювати питання Криму та Донбасу окремо. Українська сторона запропонувала таку схему:

  • переговори про статус Криму та Севастополі йтимуть протягом 15 років, сторони відмовляються від збройного способу вирішення цього питання;
  • питання про статус та долю так званих "ДНР" та "ЛНР" винесено в окремий пункт, його можуть обговорити президенти двох країн на особистій зустрічі.

Що каже про переговори російська сторона?

У звіті про переговори глава російської делегації Володимир Мединський заявив, що переговори Росії та України відбулися конструктивно. Про їхні результати буде повідомлено Володимиру Путіну. Мединський також сказав, що Росія робить два кроки щодо деескалації конфлікту назустріч Україні, щоправда, не уточнив які. Крім цього, Росія запропонувала, що зустріч Путіна та Зеленського можлива одночасно з парафінуванням мирного договору главами МЗС. Але глава української переговорної делегації Давид Арахамія заявив, що вже є достатньо напрацьованого матеріалу, щоб зустріч Володимира Зеленського та Путіна була можливою.

Російська сторона також пообіцяла, що зменшить інтенсивність боїв у Київському та Чернігівському напрямах. Міноборони РФ прокоментувало це тим, що "переговори з Україною переходять у практичну площину".

Зазначимо, що склади делегацій на переговорах не змінились із першої зустрічі. Раніше Vgorode писав, що перший раунд переговорів пройшов 1 березня на українсько-білоруському кордоні. Тоді було розглянуто перші питання щодо врегулювання війни в Україні та пропозиції сторін конфлікту. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах