День Збройних Сил України: історія свята і привітання

День Збройних Сил України: історія свята і привітання.

День Збройних Сил України: історія свята і привітання. Фото: АрміяInform

Події
06 грудня 2022 12:54

Щорічно 6 грудня відзначається День Збройних Сил України. Військовослужбовці сьогодні захищають кожен клаптик нашої країни та мужньо боряться з ворогом. Вони довели свою незламність і силу.

Свято на честь ЗСУ започаткували у 1993 році постановою Верховної Ради України. 6 грудня - це дата ухвалення Закону України "Про Збройні сили України".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode щиро вітає усіх військових ЗСУ зі святом, бажає наснаги та перемоги. Спеціально до свята ми зібрали привітання у віршах і прозі.

Раніше у цей день громадяни проводили урочисту церемонію покладання квітів до могили Невідомого солдата. Також військовим вручали державні нагороди, проводилися святкові концерти та феєрверки у містах розташування керівних центрів українського війська.

Сьогодні це свято стало ще більш вагомим для кожного українця. Проте у зв'язку із війною з Росією масштабних святкувань не буде, урочисті заходи проводяться лише на місцях.

Чому День ЗСУ саме 6 грудня?

6 грудня також почалася одна зі славетних сторінок української армії – Перший зимовий похід Дієвої армії УНР. Був 1917 рік. Активні військові дії більшовиків проти молодої держави і перша окупація значної частини України московськими військами посприяли створенню боєздатної армії, яка забезпечує територіальну недоторканність і суверенітет перед північним агресором.

Рядові солдати називалися козаками, а командири - підстаршинами й старшинами. Офіційно армія називалася "Військо і Флот УНР", а у наказах просто - "Армія УНР".

5 грудня Симон Петлюра призначив командувачем ДА УНР начальника Запорізької збірної дивізії полковника Михайла Омеляновича-Павленка, а його заступником начальника Київської збірної дивізії полковника Юрка Тютюнника. 6 грудня відбулася друга нарада, на якій головував прем’єр-міністр Ісаак Мазепа. Після довгих дискусій і суперечок було прийнято одноголосне рішення ліквідувати фронт, а боєздатні частини відправити у рейд по тилах противника з метою зберегти дієздатний кістяк армії та знищити, де це можливо, окупаційний апарат й інфраструктуру. Так українська армія продовжила жити після часткових поразок у боротьбі з Російською Імперією.

Привітання до Дня Збройних Сил України

Шановні воїни, захисники України! Вітаємо Вас з професійним святом Днем Збройних Сил України. Бажаємо здоров’я та успіхів на ниві служіння українському народу. Зі святом Вас!

Вітають тебе і тополька, й калина,
І синє озерце, й тендітний ручай
Зі святом – із Днем Збройних сил України,
Ти свято це, воїне, гідно стрічай!
Стрічай його гордо, сміливо і славно,
Стрічай за звичаєм дідів-козаків,
Хай служба іде і звитяжно, і вправно
І Бог береже хай вовіки віків!

Хай буде сильною рука,
Міцними будуть хай війська,
Нехай здоров’я – як та криця,
Хай служба завжди – як годиться!

Хай всюди – спокій, лад та мир!
Будь, як казковий богатир –
Могутній, нездоланний, вмілий!
Із 6-м Грудня, друже милий!

В День Збройних сил України від усієї душі хочемо побажати міцних сил і незламної віри, сміливих ідей і добрих надій, впевнених планів та обов’язкової удачі, незгасимого оптимізму і відмінного виконання всіх поставлених завдань.

Борониш ти рідну країну!
І кожну матусю, і кожну дитину,
Ти всіх від біди захищаєш завзято,
Тобою я дуже пишаюся!

Я зичу тобі не знати втрат і втоми,
Живим і здоровим вертайся додому,
Щоб жити без зла, без війни, без руїни…
Вітаю із Днем Збройних Сил України!

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах