Карта бойових дій в Україні 22 січня

Карта бойових дій в Україні 22 січня.

Карта бойових дій в Україні 22 січня. Фото: https://t.me/V_Zelenskiy_official

Події
22 сiчня 2023 07:20

Сьогодні, 22 січня, в Україні розпочалася 333-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські сили продовжували вести наземні атаки навколо Бахмута та на захід від Донецька. Російські війська, ймовірно, досягають поступових успіхів навколо Бахмута.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 22 січня.

Карта бойових дій в Україні 22 січняКарта бойових дій в Україні 22 січня Фото: understandingwar.org

20 січня російські війська провели невелику наземну розвідку північно-східної частини Сумської області. Голова Сумської області Дмитро Живицький повідомив, що російська диверсійно-розвідувальна група (ДРГ) із 6 осіб намагалася перебратися з Росії до Юнаківської громади на північному сході Сумської області.

21 січня російські війська продовжували обмежені наземні атаки, щоб відвоювати втрачені позиції вздовж лінії Сватове-Кремінна. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російську атаку поблизу Новоселівського. Російський військовий, який дислокувався поблизу Сватового, повідомив про удар української артилерії по командному пункту в цьому районі 20 січня.

Карта бойових дій в Україні 22 січняКарта бойових дій в Україні 22 січня Фото: understandingwar.org

Російські війська продовжували наземні атаки навколо Бахмута і, ймовірно, продовжували досягати поступових успіхів 21 січня. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північ від Бахмута поблизу Білогорівки (20 км на північний схід), Роздолівки (17 км на північний схід), Ясюківки (15 км на північ), Красної Гори (5 км на північ), Ягідного (4 км на північ); і на захід від Бахмута біля Предтечиного (18 км на південний захід).

21 січня російські війська продовжили наземні обстріли західних околиць Донецька. У Генштабі України заявили, що українські війська відбили російські атаки поблизу Водяного (на північно-західній околиці Донецька) та Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька). На геолокаційних кадрах, опублікованих 20 січня, видно, як українські війська обстрілюють позиції росіян під Первомайським мостом на північно-західній околиці Донецька. 

Карта бойових дій в Україні 22 січняКарта бойових дій в Україні 22 січня Фото: understandingwar.org

Доступні дані з відкритих джерел станом на 21 січня вказують на те, що заява російського окупаційного чиновника Запорізької області Володимира Рогова від 20 січня про велике захоплення території, ймовірно, є частиною російської інформаційної операції. Міністерство оборони Росії (Міністерство оборони) не стверджувало, що російські війська захопили нову територію в Запорізькій області 21 січня, натомість стверджуючи, що невизначені елементи Східного військового округу (СВО) Росії зайняли невизначені позиції на більш «вигідних напрямках» у Запорізькій області.

21 січня російські війська продовжували звичайний обстріл районів на західному (правому) березі Херсонської області та Миколаївської та Дніпропетровської областей. Російські джерела повідомили, що російські танки продовжують обстріл районів у дельті річки Дніпро. Українські сили продовжували завдавати ударів по російських військах у східній (лівобережній) Херсонській області, включаючи Олешки, Голу Пристань, Козачі Лагері, Нову Збурівку, Таврійськ і Каховку.

Російська окупаційна влада може намагатися встановити адміністративний контроль над Запорізькою атомною електростанцією (ЗАЕС). 21 січня Український центр спротиву повідомив, що російська окупаційна влада не може запустити чи експлуатувати жоден із реакторів ЗАЕС, оскільки український персонал відмовляється співпрацювати з окупаційною владою.

Карта бойових дій в Україні 22 січняКарта бойових дій в Україні 22 січня Фото: understandingwar.org

Найнебезпечніший прогноз ISW щодо можливого великого наступу Росії на північ України з боку Білорусі виглядає дедалі малоймовірним. Зараз ISW оцінює ризик російського вторгнення в Україну з Білорусі як дуже низький. ISW продовжуватиме звітувати про спостережувані показники, які ми використовуємо для уточнення наших оцінок і прогнозів, які ми плануємо регулярно оновлювати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах