Операція російських пропагандистів? В Україну з Росії прийшов новий флешмоб "ПВК Редан"

Операція російських пропагандистів? В Україну з Росії прийшов новий флешмоб "ПВК Редан".

Операція російських пропагандистів? В Україну з Росії прийшов новий флешмоб "ПВК Редан". Фото: lviv.media

Події
28 лютого 2023 01:14
Автор: Дарья Кунец

В Україні з'явився новий молодіжний рух, який відрізняється агресивністю та схильністю до побоїщ. Поліція Києва заявила, що це "операція російських пропагандистів".

Як виглядають представники "Редана"?

Це підлітки, вони схильні збиратися великими групами та влаштовувати бійки. У них довге волосся, одяг темних тонів. Ще одна відмінна риса – зображення павука з цифрою "4".

Фото: lviv.mediaФото: lviv.media

Яка мета у "Редана"?

Вони борються проти гопників (бритоголової молоді зі спальних районів, що зазвичай ходить у спортивному одязі), а також скінхедів, футбольних фанатів і людей з неслов'янською зовнішністю (у Росії - кавкавців та жителів Середньої Азії). У них з'явилася нова назва своїх ворогів-гопників – "офніки".

Представники "ПВК" відстоюють свою свободу виглядати так, як вони хочуть.

Звідки взялася назва?

ПВК – це приватна військова компанія. Жодної справжньої ПВК, звичайно, "Редан" не є, це стьоб, за визнанням самих учасників руху. "Редан" – це злочинна організація, описана у японському коміксі Hunter x Hunter. Інша назва її – Павук.

Символ "павук" та цифра 4 - це данина моді, культурі аніме.

Коли з'явився "Редан"?

Він з'явився у Росії у вересні 2022 року. Учасники РФ спілкуються в паблику у соціальній мережі " ВКонтакте ". Популярність "Редана" з'явилася тільки зараз, у лютому 2023 року, коли представники субкультури почали влаштовувати масові бійки з футбольними фанатами у московських торгових центрах. Так, у ТЦ "Авіапарк" у Москві у бійках брали участь сотні підлітків.

"Редан" дістався України

Незабаром після здобуття популярності в Росії культура "Редана" прийшла і в Україну. Так, 27 лютого, близько 17:00 біля ТРЦ "Микільський" у Харкові поліція запобігла масовій бійці. Переважна більшість учасників бійки, що не відбулася, - підлітки. У бійці мало брати участь кілька сотень неповнолітніх підлітків. У поліції вважають, що за провокацією може стояти ФСБ Росії.

Операция российских пропагандистов? В Украину из России пришел новый флешмоб "ЧВК Редан" - фотоОперация российских пропагандистов? В Украину из России пришел новый флешмоб "ЧВК Редан" - фото

Виявились представники "Редана" і на протилежному кінці країни - у Львові. Так, 27 лютого у цьому місті також відбулася сутичка між підлітками, які є учасниками молодіжного руху "Редан". Рознімало їх кілька патрулів поліції.

Також представники "Редана" вже помічені у Полтаві, Дніпрі та Івано-Франківську. Зняли на відео "реданівців" і в центрі Києва - біля ТРЦ "Гулівер", але поліцейські запобігли бійці.

У групі на Фейсбук поліції Києва з'явилася заява, що поява у столиці ПВК "Редан" - це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні".

Операція російських пропагандистів? В Україну з Росії прийшов новий флешмоб "ПВК Редан" фото 1Операція російських пропагандистів? В Україну з Росії прийшов новий флешмоб "ПВК Редан" фото 1

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах