Карта бойових дій в Україні 24 березня

Карта бойових дій в Україні 24 березня.

Карта бойових дій в Україні 24 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
24 березня 2023 08:01

Сьогодні, 24 березня, в Україні розпочалася 394-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин пом'якшив свою риторику на адресу Міноборони Росії, ймовірно, через побоювання повної втрати своїх найманців у Бахмуті.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 24 березня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пригожин підкреслив своє занепокоєння щодо можливого контрнаступу українських військ на сході України під час 23-хвилинного інтерв'ю 23 березня. Його заяви про безпосередню загрозу російським силам, ймовірно, є спробою отримати більше запасів і підкріплень від Міноборони Росії, щоб урятувати свої сили в Бахмуті. Пригожин зробив кілька позитивних заяв щодо Міноборони РФ, навіть визнаючи, що їхні сили борються на боці чеченських підрозділів у Білогорівці Луганської області.

При цьому він спростував твердження Кремля про те, що Росія воює з НАТО в Україні, і поставив під сумнів, чи насправді в Україні є нацисти, як постійно стверджує Кремль.

Bloomberg повідомив, що Пригожин готується згорнути операції Вагнера в Україні після того, як російському військовому керівництву вдалося скоротити основні поставки особового складу та боєприпасів з посиланням на неназваних людей, знайомих із цим питанням.

Представник української розвідки підтримав попередні оцінки ISW про те, що російські сили не в змозі проводити великомасштабні одночасні наступальні кампанії на кількох напрямках.

Російські сили можуть змінити свою тактику завдання ракетних ударів, щоб зосередити увагу на українських військових об'єктах, оскільки загальна кількість російських ракетних ударів зменшується, що вказує на виснаження російських запасів високоточних ракет.

Карта бойових дій в Україні 24 березня.Карта бойових дій в Україні 24 березня. Фото: ISW

23 березня російські війська завдали обмежених наземних ударів на північний схід від Куп'янська і вздовж лінії Сватово-Кременна. За повідомленням Генерального штабу України, російські війська завдали безуспішних наземних ударів поблизу зв. п. Сінківка (8 км на північний схід від Куп'янська), Макіївка (22 км на північний захід від Кремінної), Білогорівка. (10 км на південь від Кремінної) та Верхньокам'янське (21 км на південь від Кремінної).

Міністерство оборони Великобританії (МО) повідомило, що російські сили, ймовірно, прагнуть захопити Куп'янськ, розширити свою зону безпеки на захід та інтегрувати річку Оскал до своїх оборонних рубежів.

Мапа бойових дій в Україні 24 березня.Мапа бойових дій в Україні 24 березня. Фото: ISW

23 березня російські війська продовжили наступ на місто Бахмут та його околиці. Командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський заявив, що підрозділи ПВК "Вагнер" залишаються основною російською силою, що діє на бахмутському напрямі і що вони ще не втратили своїх наступальних можливостей.

Сирський зазначив, що хоча сили Вагнера все ще мають чисельну перевагу на передовій, українські сили продовжують виснажувати найманців, що дозволить ЗСУ проводити невказані майбутні наступальні операції.

Український Генштаб повідомив, що в Бахмуті йдуть постійні позиційні бої і що українські війська відбивали російські атаки на північний захід від Бахмута в Олександро-Шултині та Богданівці; на північний схід від Бахмута у Васюківці; і на південь від Бахмута в Предтечині.

Мапа бойових дій в Україні 24 березня.Мапа бойових дій в Україні 24 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжували атакувати українські позиції довкола Авдіївки 23 березня. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська зробили безуспішні атаки на північ від Авдіївки в Новокалиновому, Степовому, Ласточкиному та Бердичі; на північний захід від Авдіївки до Ласточкиного; на захід від Авдіївки у Північному, Водяні, Невельському, Первомайському; і сама Авдіївка.

Російські війська продовжували вести наступальні операції на захід від Донецька, але на 23 березня не відновлювали наступ у районі Вугледар. Український Генштаб повідомив, що російські сили безуспішно атакували Мар'їнку та Перемогу за 22 та 25 км на південний захід від Донецька, і російські джерела повторили аналогічні повідомлення.

Мапа бойових дій в Україні 24 березня.Мапа бойових дій в Україні 24 березня. Фото: ISW

Український Генштаб повідомив, що всі російські частини, дислоковані у Новій Каховці, станом на 22 березня залишили місто. Формулювання доповіді українського Генштабу прямо згадує, що російські війська "пішли", і не піддається інтерпретації російської ротації, як припускають деякі спостерігачі. При цьому російські воїнкори стверджують, що російські війська залишились у місті. В даний час ISW вважає, що російські військові, ймовірно, як і раніше, контролюють Нову Каховку.

Українські сили продовжують проводити рейди через річку Дніпро у Херсонській області та продовжують завдавати ударів по російських позиціях на східному (лівому) березі річки. На кадрах з геолокацією, опублікованих 20 березня, видно, як російські війська завдають ударів по українським силам, що діють на південному сході Великого Потьомкінського острова. На кадрах із геолокацією, опублікованих 23 березня, видно, як українські безпілотники завдають ударів по російських позиціях у районі Вінросадника на східному (лівому) березі Дніпра.

Російські сили вели планові обстріли Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Мапа бойових дій в Україні 24 березня.Мапа бойових дій в Україні 24 березня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 24 березня.Мапа бойових дій в Україні 24 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах