В Україні можна отримати грант на сад або теплицю: як це зробити

В Україні можна отримати грант на сад або теплицю: як це зробити

В Україні можна отримати грант на сад або теплицю: як це зробити - фото: smak.ua

Події
29 березня 2023 17:51

В Україні мешканці можуть отримати грант на розвиток садівництва від програми "єРобота".

Програму "Свій сад" або "Своя теплиця" від "єРобота" започаткували у липні 2022 року. З того часу держава схвалила 98 грантів на понад 472 мільйони гривень. Найбільше українці обирали такі культури: фундук, волоський горіх, лохина, чорниця і яблуні. Лідерами за площею садів та теплиць стали Закарпаття, Київщина та Львівщина.

Умови отримання гранту на сад або теплицю:

  • земля для саду або теплиці має бути у вашій власності або оренді на термін не менше 7 років;
  • треба заздалегідь зареєструвати ФОП чи мати зареєстровану юридичну особу;
  • фермер має додати 30% власних коштів для розвитку проєкту. Держава покриє 70% вартості.
  • для саду потрібно обрати лише ті рослини, які є у переліку Міністерства аграрної політики. Ознайомитися з ним можна за посиланням. Для теплиці можна обирати все: від овочів та ягід, до зелені та квітів.

Скільки грошей можна отримати за програмою "єРобота"?

Сума фінансування буде залежати від виду рослин, які планується садити. Найбільше коштів – до 400 тисяч гривень за гектар – можна отримати, якщо вирощуватимете лохину, чорницю, груші чи яблука. За вирощування черешневого саду виплатять до 350 тисяч гривень. За ліщину та волоський горіх можна отримати до 250 тисяч гривень. Найменше – до 140 тисяч гривень за гектар – Уряд інвестує у висадку смородини, обліпихи, сливи чи вишні.

На вирощування рослин у теплиці держава може надати до 2 мільйонів гривень, до 3,5 мільйонів гривень та до 7 мільйонів гривень. Сума коштів залежатиме від площі теплиці.

Яка має бути площа саду або теплиці та скільки рослин можна садити?

В умовах гранту є такі вимоги до площі саду: має бути не меншим за 1 гектар і не більшим за 25 гектарів. Теплицю можна проєктувати площею від 0,4 до 0,6 гектара (до 2 мільйонів гривень від держави), від 0,8 до 1,2 гектара (до 3,5 мільйонів гривень від держави) та від 1,6 до 2,4 (до 7 мільйонів гривень).

Скільки рослин буде у вашому саду чи теплиці, ви обираєте самостійно.

Які документи потрібні для отримання гранту?

Для отримання гранту на сад – потрібно розробити план висадки насаджень. Потім цей документ необхідно буде додати до заяви, яку заповнюють на порталі "Дія". На цьому ресурсі також є всі вимоги до проєкту та зразок, який допоможе створити власну модель.

Для отримання гранту на теплицю – потрібно розробити проєкт будівництва модульної теплиці. Проєкт також треба буде додати до заяви на порталі "Дія". Зразок документу можна подивитися на сайті.

Чи потрібно повертати кошти державі

Повертати державі кошти не потрібно, якщо власник саду чи теплиці дотримався всіх умов програми. Зокрема, створено необхідну кількість робочих, дотримання визначеного терміну роботи: для садівника – не менше 5 років, для власника теплиці – не менше 3 років після того, як звели конструкцію. Також потрібно вчасно сплачувати податки.

Як отримати грант на власний сад або теплицюЯк отримати грант на власний сад або теплицю - фото: vgorode.ua

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах