Карта бойових дій в Україні 23 травня

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.

Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
23 травня 2023 10:19

Сьогодні, 23 травня, в Україні розпочалася 454-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. 22 травня підрозділи загальноросійського проукраїнського Російського добровольчого корпусу (РДК) та Легіону "Свобода Росії" (ЛСР) провели рейд у Білгородській області.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 23 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Російські джерела почали повідомляти вранці 22 травня, що загін РДК та ЛСР у складі двох танків, БТР та ще дев'яти одиниць бронетехніки перетнув міжнародний кордон та посів населений пункт Козинка у Грайворонському районі Білгородської області, в межах 600 м від кордону із Сумською областю.

Декілька російських джерел стверджували, що угруповання потім захопило населені пункти Глотове і Гора-Поділ (3 км і 5 км від кордону відповідно), хоча деякі блогери заперечували твердження про те, що атака повністю захопила Глотове або Гору-Поділ, натомість повідомляючи, що сили РДК дісталися лише до Будинку культури у Глотовому.

РДК додатково розмістила кадри, як повідомляється, за межами двох населених пунктів поблизу кордону у Брянській області, але природа цього вторгнення незрозуміла, і ISW не спостерігала додаткових доказів чи обговорень дій у Брянській області 22 травня.

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: ISW

Українські офіційні особи зазначили, що їм відомо про атаку, але заперечували будь-яку пряму участь ЗСУ.

Рейд викликав безліч відгуків з боку місцевих та федеральних російських властей. Губернатор Білгородської області В'ячеслав Гладков оголосив 22 травня про початок режиму контртерористичної операції з метою забезпечення безпеки громадян Білгородської області.

Російський інформаційний простір відреагував такою ж панікою, фракційністю та непослідовністю, як і за значних інформаційних потрясінь.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що сили "Вагнера" ​​будуть виведені з усієї лінії фронту в Україні після 1 червня, щоб відновитися та тренуватися протягом приблизно двох місяців.

Українські офіційні особи заявили, що 22 травня у Бахмуті та його околицях тривали обмежені бої.

Російська інформаційна реакція на захоплення Бахмута досі була зосереджена на боротьбі за відповідальність за перемогу, а не на обговоренні воєнної ситуації.

У ніч із 21 на 22 травня російські сили завдали ще одного великомасштабного ракетно-безпілотного удару по українській інфраструктурі. 22 травня Генштаб України повідомив, що російські сили запустили 21 безпілотник "Шахед" по Україні та 21 ракету по Дніпру, Запоріжжю та Харківській області, у тому числі чотири крилаті ракети повітряного базування Х-101/555, п'ять крилатих ракет Х-22, дві балістичні ракети "Іскандер-М", п'ять ракет С-300 та ще чотири невказані ракети.

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: ISW

22 травня російські війська продовжували обмежені наземні атаки на куп'янському напрямі. За даними Генерального штабу України, російські війська вели безуспішні наступальні дії у напрямку Масютівка (13 км на північний схід від Куп'янська)[38]. Міноборони Росії заявило, що частини Західної групи військ зупинили три українські диверсійно-розвідувальні групи приблизно за 20 км на південний схід від Куп'янська в районі Тимівки, Кисливки та Іванівки.

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: ISW

Станом на 22 травня російські сили здійснили незначні успіхи у районі Авдіївки. На кадрах із геолокацією, опублікованих 21 травня, видно, що російські сили здійснили незначні територіальні завоювання на південний захід від Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки).

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: ISW

Російські джерела продовжували висловлювати стурбованість українськими позиціями на островах Дніпра напередодні очікуваного українського контрнаступу. Окупаційна адміністрація Херсонської області розповсюдила кадри 22 травня, які нібито показують, як російські війська завдають ударів по українських позиціях на невказаних островах у дельті Дніпра високоточними снарядами.

Окупаційна адміністрація Херсонської області заявила, що чутки про можливе форсування українськими військами Дніпра і контрнаступ, що готується, є лише пропагандою, що сіє страх і невпевненість.

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) втратила електроенергію всьоме з початку війни. Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив 22 травня, що ЗАЕС була повністю відключена від національної електромережі на кілька годин, що змусило станцію отримувати електроенергію від зовнішніх дизель-генераторів.

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 23 травня.Мапа бойових дій в Україні 23 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах