Карта бойових дій в Україні 30 травня

Карта бойових дій в Україні 30 травня.

Карта бойових дій в Україні 30 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
30 травня 2023 13:25

Сьогодні, 30 травня, в Україні розпочалася 461-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські сили завдали чергової серії ударів по Україні крилатими ракетами і безпілотниками іранського виробництва в ніч з 28 на 29 травня і вдень 29 травня.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 30 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Генштаб України повідомив, що в ніч із 28 на 29 травня російські сили запустили 40 Х-101/Х-555 крилатих ракет та 38 безпілотників "Шахед-131/136", а також вдень 29 травня - 11 ракет "Іскандер-М/К ". Українська ППО знищила 36 крилатих ракет Х-101/Х-555, 30 безпілотників "Шахед" та всі 11 ракет "Іскандер".

Українські джерела повідомляють, що українські сили також перехоплювали ракети та безпілотники поблизу Львова, Миколаєва та Одеси, а російські сили завдавали ударів по портовій інфраструктурі в Одесі та об'єкту військової інфраструктури у Хмельницькій області.

Раніше ISW підрахувала, що останні місяці російські сили розпочали нову обмежену повітряну кампанію, щоб послабити українські контрнаступальні можливості, але те, що Росія віддає пріоритет націлюванню на Київ, ймовірно, ще більше обмежує здатність кампанії суттєво стримувати потенційні українські контрнаступальні дії.

28 травня Росія перекинула до Білорусі додаткові системи ППО С-400 (ймовірно, щонайменше одну батарею).

Мапа бойових дій в Україні 30 травня.Мапа бойових дій в Україні 30 травня. Фото: ISW

29 травня російські війська завдали обмежених ударів по наземних цілях на північний схід від Куп'янська і на рубежі Сватово-Кременна. За повідомленням Генерального штабу України, російські війська вели безуспішну наступальну дію в районі н. п. Масютівка (13 км на північний схід від Куп'янська) та не вели наступальних дій у районі Кремінної.

Російські джерела стверджували, що 28 травня українські сили завдали удару HIMARS по Алмазній у Луганській області.

Мапа бойових дій в Україні 30 травня.Мапа бойових дій в Україні 30 травня. Фото: ISW

Темп російських наступальних операцій у Бахмуті та його околицях станом на 29 травня залишається помітно низьким. За даними Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні операції на північний схід від н. п. Оріхово-Васильівка (11 км на північний схід від Бахмута) та у напрямку Бахмута.

Генштаб України в пізнішому оперативному зведенні від 29 травня повідомив, що російські війська не вели наступальних дій на бахмутському напрямку.

Міністерство оборони Росії (МО) підтвердило 29 травня, що частини 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії діють на північних флангах Бахмута, ймовірно, у зв'язку з операцією з надання допомоги на місці.

Маляр заявив, що українські сили зберігають позиції на південно-західній околиці міста Бахмут і що українські сили не намагалися просуватися в районі Бахмута 28 та 29 травня, щоб приділити першочергову увагу іншим невказаним завданням.

29 травня російські війська продовжували обмежені наступальні дії на фронті Авдіївка – Донецьк, особливо у районі Мар'їнки. Генштаб України повідомив, що українські сили відбили 12 атак російських військ у районі Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки), що становить понад половину атак російських військ на всьому фронті, про які повідомив Генштаб України на 29 травня.

Прес-секретар Таврійських сил оборони України Валерій Шершень заявив 28 травня, що російські сили концентрують свої зусилля в районі Авдіївки та Мар'їнки, де російські сили намагаються захопити опорні пункти українського взводу.

Повідомляється, що російські сили розширюють зміцнення навколо Маріуполя на тлі ударів української сторони, що тривають, по російських тилах поблизу міста. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив 29 травня, що російські війська останнім часом активізували будівництво укріплень навколо Маріуполя та підвозять до міста колоди для будівництва землянок.

Мапа бойових дій в Україні 30 травня.Мапа бойових дій в Україні 30 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 30 травня.Мапа бойових дій в Україні 30 травня. Фото: ISW

29 травня російські війська продовжили оборонні операції на півдні України. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що російські сили продовжують будувати траншеї на околицях Мелітополя в Запорізькій області, які є досить великими для розміщення "техніки та масових поховань".

Російські джерела стверджували, що російські сили відбили обмежені бойові операції української розвідки на півдні України. Офіційний представник окупаційної служби Запорізької області Володимир Рогов заявив, що російські війська відобразили розвідувальну операцію поблизу зв. п. Лобкове (37 км на південний схід від міста Запоріжжя) у Запорізькій області.

Мапа бойових дій в Україні 30 травня.Мапа бойових дій в Україні 30 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 30 травня.Мапа бойових дій в Україні 30 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах