Новий закон про мобілізацію: всі подробиці

Новий закон про мобілізацію: всі подробиці.

Новий закон про мобілізацію: всі подробиці. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
11 квiтня 16:24

Сьогодні, 11 квітня 2024 року, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та загалом проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Цей закон має №10449.

Основні положення цього закону було пояснено у телеграм-каналі Верховної Ради України.

1. ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК

1.1 Обов’язок щодо військового обліку:

- усі призовники, військовозобов’язані та резервісти, через 60 днів із дня набрання чинності Законом, мають з’явитись до ТЦК, у ЦНАП або скористатися електронним кабінетом і пройти звірку персональних даних із обліковими даними ТЦК;

- чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, повинні стати на військовий облік.

1.2 Громадяни зобов’язані мати при собі під час воєнного стану та/або під час проведення мобілізації військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою разом із документом, що посвідчує особу.

1.3 Реєстрування особою, яка стоїть або стає на військовий облік, у добровільному порядку електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

2. МОБІЛІЗАЦІЯ, ПОВІСТКИ

2.1 Запровадження обов’язкового проходження медичного огляду для всіх військовозобов’язаних.

2.2 Участь у оповіщенні військовозобов’язаних під час мобілізації разом із ТЦК братимуть поліція, місцеві органи державної влади, органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ і організацій.

2.3 Поважні причини неприбуття громадянина по повістці до ТЦК: перешкода стихійного характеру, хвороба, воєнні дії на відповідній території, смерть близьких родичів тощо.

2.4 Затверджено перелік інформації, яка має бути зазначена в повістці. Кожен військовозобовʼязаний знатиме, що це саме його повістка. Повістка перестане бути елементом шантажу та залякування.

3.1 ВІДСТРОЧКА

3.1.1 Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

 - жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей;

 - жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків дитини (дітей) помер або позбавлений батьківських прав тощо;

 - усиновлювачі, опікуни, піклувальники та інші особи, на утриманні яких перебуває дитина (діти);

 - зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або батьками;

 - опікун особи, визнаної судом недієздатною;

 - які мають дружину (чоловіка) з числа осіб із інвалідністю І чи ІІ групи;

 - які мають дружину (чоловіка) з числа осіб із інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання та інші важкі хвороби;

 - члени сімей осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за участь у Революції Гідності;

 - педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти;

- здобувачі освіти, зараховані до інтернатури.

3.2 ВІДСТРОЧКА

3.2.1 Виключено можливість ухилятися громадянам від призову під час мобілізації шляхом вступу до закладу освіти для отримання другої, третьої вищої освіти (бакалавр, магістр) чи навіть нижчої освіти за наявну.

3.2.2 Виключено відстрочки працівникам підприємств, установ та організацій Міністерства оборони.

3.2.3 Перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення покладається на ТЦК.

3.2.4 Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів забезпечується неможливість надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації більш ніж одному військовозобов’язаному з підстав догляду за особами з інвалідністю.

4. ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЩОДО УХИЛЯННЯ ВІД ВИКОНАННЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО ОБОВ'ЯЗКУ ІЗ ЗАХИСТУ ВІТЧИЗНИ

4.1 Обмеження судом громадян у праві керування транспортним засобом під час мобілізації у разі невиконання вимоги територіального центру комплектування та соціальної підтримки про виконання обов’язку (обов’язків).

4.2 Надання консульських дій у закордонних дипломатичних установах України здійснюватиметься за умови уточнення громадянином своїх персональних даних із обліковими даними в ТЦК.

4.3 В умовах воєнного стану оформлення паспортних документів за кордоном для громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у них військово-облікових документів.

5. ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ

5.1 Запровадження базової військової служби для чоловіків віком від 18 до 25 років.

5.2 Базова військова служба триватиме:

- у мирний час — до п’яти місяців;

- під час дії воєнного стану — на строк до трьох місяців.

5.3 Запровадження базової загальновійськової підготовки у вищих навчальних закладах будь-якої форми власності з 1 вересня 2025 року.

5.4 Запровадження короткострокових контрактів на військову службу під час воєнного стану (для громадян віком від 18 до 25 років, для медичних фахівців та психологів — один рік).

5.5 Запровадження додаткової вимоги — проходження базової загальновійськової підготовки або військової служби — для прийняття на державну службу, службу в органи місцевого самоврядування, в органи поліції та прокуратуру.

6. СОЦІАЛЬНІ ПИТАННЯ ТА МОТИВАЦІЯ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

6.1 Щорічна основна відпустка тривалістю 30 днів під час дії воєнного стану, протягом календарного року може надаватися частинами, при цьому одна частина не менше 15 календарних днів.

6.2 Додаткова відпустка за знищену техніку тривалістю 15 календарних днів на рік.

6.3 Додаткова відпустка військовослужбовцям, звільненим із полону, тривалістю 90 календарних днів із збереженням грошового забезпечення.

6.4 Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця має становити не менше 15 млн грн.

6.5 У разі укладення контракту, одноразово надається сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тис. грн та одноразова компенсація 50 відсотків від першого внеску за програмою Є-оселя.

6.6 Не нараховуються штрафні санкції за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами, банками тощо, а також проценти за користування кредитом, окрім кредитних договорів щодо придбання майна або автомобіля.

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах