Не приводьте до тями нашатирем: у МОЗ розвінчали міфи про першу допомогу

Не приводьте до тями нашатирем: у МОЗ розвінчали міфи про першу допомогу

Не приводьте до тями нашатирем: у МОЗ розвінчали міфи про першу допомогу - фото: freepik.com

Події
22 червня 2022 15:34

Під час повномасштабної війни дуже важливо, щоб люди вміли правильно надавати домедичну допомогу. Тому в МОЗ розвінчали кілька міфів про допомогу у разі, якщо людина захлинулась водою, її вдарило блискавкою, або вона знепритомніла.

Не треба використовувати нашатир, якщо людина непритомна

Як розповіли в МОЗ, на сьогодні у домомедичній допомозі взагалі не використовують нашатирний спирт. Він дратує дихальний центр, стимулюючи людину зробити вдих. Іноді це дуже небезпечно. Наприклад, якщо людина довгий час не приходить до тями, а їй підсовують до носа змочену нашатирем вату, то надмірне повторне подразнення дихального центру може спровокувати зупинку дихання. Тому людей просять не використовувати нашатир для тих, хто непритомний.

Якщо людина дихає, її потрібно перевернути в стабільне бічне положення і викликати швидку допомогу. При цьому потрібно періодично контролювати чи дихає він і чи у свідомості.

Якщо людина не дихає – треба розпочинати базові реанімаційні дії.

Якщо людина захлинулась у водоймі, то не треба нахиляти її через коліно, щоб витекла вода

Піднімати ноги чи нахиляти людину через коліно – не треба. Це тільки забирає час. У МОЗ кажуть, що насамперед потрібно дізнатися, чи людина свідома і дихає. Потім забезпечити прохідність дихальних шляхів.

Якщо людина не дихає – зробити п'ять рятувальних вдихів. Якщо після цього не почала дихати – тоді натискати на грудну клітку і якнайшвидше викликати швидку допомогу.

До людини, яку вдарила блискавка, підходити безпечно

Після удару блискавкою розряд іде у землю, тому постраждалий не створює небезпеки для людей. А от якщо людину вдарило електричним струмом, дія якого продовжується, тоді підходити небезпечно.

Тому, якщо людину вдарило блискавкою, потрібно підійти і дізнатися, чи вона свідома і дихає. Якщо непритомна та дихає – треба перевернути в стабільне бічне положення. Якщо не дихає – розпочати реанімаційні заходи, викликавши екстрену медичну допомогу.

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах