"Укрзалізниця" оголосила програму тотальної українізації

Табличка "Нульовий кілометр залізниць України" на вокзалі Києва.

Табличка "Нульовий кілометр залізниць України" на вокзалі Києва. Фото: tobeua.zalizno.online

Транспорт та інфраструктура
21 лютого 2023 20:08

Глава "Укрзалізниці" Олександр Камишин оголосив про те, що залізниця України повністю прибере "імперські та російські назви, позначення, зображення" на всьому протязі залізничних колій на території країни.

Реформа розрахована на 3 роки – 2023-2035 рр., але багато змін відбудуться вже цього, 2023 року. Буде перейменовано Південну залізницю з центром у Харкові та Південно-Західну залізницю з центром у Києві.

"Укрзалізниця" оголосила програму тотальної українізації фото 1"Укрзалізниця" оголосила програму тотальної українізації фото 1

Нові назви поки невідомі, за них можна буде проголосувати на спеціальному сайті, присвяченому так званій "залізній українізації", його можна відвідати за цим посиланням.

Головний київський вокзал станцію Київ-пасажирський тепер оголошено нульовим кілометром залізниць України. На головному вокзалі Києва вже встановлено знак на честь "Нульового кілометра залізниці України".

Будуть замінені кілометрові стовпчики на залізничні - кілометри тепер відраховуватимуть не від Москви, як було раніше, а від Києва. Досі навіть Київський вокзал був не нульовим, а 856-м кілометром - відстань понад 30 років незалежності вимірювали від Москви.

Також протягом трьох років на всіх об'єктах залізничної інфраструктури будуть замінені барельєфи, написи, таблички, що залишилися з радянських часів, де можна побачити символи радянського часу.

З усіх вагонів "Укрзалізниці" зітруть написи російською мовою (досі "Укрзалізниця" дублювала написи російською мовою згідно з договором у рамках ради залізничного транспорту країн СНД).

Буде змінено дизайн залізничних квитків. З них приберуть дублюючі написи російською, натомість з'явиться англійська мова.

Нагадаємо, нещодавно "Укрзалізниця" запустила нові потяги з Києва до Польщі.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах