УЗ планує протестувати в поїздах окремі купе для жінок

УЗ планує протестувати в поїздах окремі купе для жінок.

УЗ планує протестувати в поїздах окремі купе для жінок. Фото: Валерія Кушнір, Vgorode

Транспорт та інфраструктура
23 травня 2023 16:58

На тлі активних обговорень петиції, у якій йдеться про необхідність запровадження в поїздах окремих вагонів для жінок, у компанії "Укрзалізниця" вирішили розглянути це питання.

Нагадаємо, 15 травня на сайті електронних петицій до Кабміну з'явилася петиція, в якій йдеться про необхідність введення по одному окремому вагону для жінок та чоловіків у поїздах, шлях яких становить понад 6 годин. Автор петиції пояснила цю вимогу тим, що в поїздах часто траплялися неприємні інциденти через неприпустиму та нав'язливу поведінку, навмисні дотики до інших пасажирів. Зокрема, відомо також про випадки зґвалтування чи нападу на жінок.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Однією з найгучніших історій такого плану став випадок побиття журналістки Анастасії Лугової, яка їхала в купе зі своїм сином у 2020 році. Незнайомий чоловік із сусіднього купе зайшов до них уночі, вдарив дівчину, погрожував їй і спробував зґвалтувати, затягнувши у своє купе. Анастасія дивом змогла втекти, хоч і була побита. Детальніше про цю історію можна почитати тут.

Наразі петиція набрала понад 23 тисячі голосів з 25 тисяч необхідних, але в "Укрзалізниці" не дочекалися підсумків і зробили важливу заяву.

Що сказали в УЗ?

У компанії повідомили, що в рамках комплексного підвищення безпеки поїздок планують тестувати жіночі купе у пасажирських поїздах.

Вони вже працюють з IT-фахівцями щодо можливості запровадження таких квитків, а також консультуються з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями, щоб внести відповідні зміни до нормативних актів.

- Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища. Тому поточне рішення залізниці - допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане "пілот" з жіночими купе, - зазначив голова правління УЗ Євген Лященко.

Тестуватимуть нову "послугу" кілька місяців, щоб проаналізувати її ефективність та ухвалити рішення щодо її масштабування. Вона буде доступна на кількох вибраних маршрутах далекого сполучення.

На першому етапі купити квитки у жіноче купе можна буде лише через мобільний додаток "Укрзалізниці".

В УЗ також нагадали, що такі купе в поїздах намагалися запровадити у 2010 році, проте ця послуга не користувалася попитом, адже була доступна лише при купівлі квитків у касах.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах