Чотири години в черзі: як переселенці у Полтаві отримують допомогу

Чотири години в черзі: як переселенці у Полтаві отримують допомогу

Чотири години в черзі: як переселенці у Полтаві отримують допомогу фото: poltava.to

Події
21 квiтня 2022 11:47

У Полтаві, за даними міськвиконкому, наразі мешкає майже 50 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З них понад 5 тисяч осіб - у комунальних школах та дитячих садках.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Люди тікали від війни, похапцем беручи перші ліпші речі. Зараз не всі ці українці можуть самостійно забезпечити себе продуктами й одягом. Для тих, хто лишився джерел фінансування, у Полтаві організували кілька пунктів роздачі гуманітарної допомоги.

Чотири години в черзі

Один з них працює у Полтавській міськраді. Тут переселенцям видають одяг, їжу та ліки. Однак, щоб отримати гуманітарну допомогу, люди стоять в чергах годинами, пише "Полтавщина".

Переселенці кажуть, що у міськраді, перед тим як видати допомогу, їх знов реєструють. Через цю процедуру очікування розтягується на 3-4 години, хоча всі дані у місцевої влади є і цю схему можна було б спростити.

Поки люди стоять у черзі, до них періодично під’їжджають волонтери й роздають продукти. Так, Вадим Дудник роздав зі свого авто крупи та цукор. Поряд волонтери годують переселенців: подають булочки й гарячий чай, щоби люди трішки зігрілися у прохолодну погоду.

Довідки, анкети і нові черги

В міськраді адміністрація поставила в ряд кілька столів, на яких працюють 4-5 волонтерок. Вони приймають від людей заяви й допомагають заповнювати анкети.

Як переселенці у Полтаві отримують допомогуЯк переселенці у Полтаві отримують допомогу фото: poltava.to

Переселенці вказують свої паспортні дані, кількість членів сім’ї, розмір одягу тощо. Цей список далі віддають волонтерам, які комплектують набори.

Також переселенці мають показати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, але цей документ є не у всіх. Деякі люди чекають на довідку два тижні.

Коли всі дані в анкеті заповнені, людей відпускають сидіти на лаві, неподалік посту охорони. Тут вони чекають на свою чергу, щоб отримати продуктовий набір або обрати потрібний одяг.

Як переселенці у Полтаві отримують допомогуЯк переселенці у Полтаві отримують допомогу фото: poltava.to

Як переселенці у Полтаві отримують допомогуЯк переселенці у Полтаві отримують допомогу фото: poltava.to

Люди кажуть, що продуктові набори переселенці отримують різні. Все залежить від того, що волонтери отримують у якості допомоги.

— Продукти сортують з того що є. Зокрема те, що полтавці принесли. Сортуємо борщовий набір: картопля, буряк, капуста, морква. Продуктовий набір: пшенична, перлова крупи, борошно, цукор, консерви, макарони, кукурудза. Стараємося дати печиво, чай цукерки, консерви, - розповідають у міськраді.

Основна маса продуктів і речей — ті, які принесли полтавці. Також тут має бути міжнародна гуманітарна допомога і продукти, які закупили місто. Однак працівники міськвиконкому не коментують  це питання.

Де ще отримати допомогу продуктами і речами у Полтаві

З 19 квітня переселенці в Полтаві можуть безкоштовно отримати індивідуальний продуктовий набір від держави за адресами (в залежності від району отримання довідки ВПО):

  • вул. Соборності, 67,
  • вул. Грушевського, 2а,
  • пл. Слави, 4/2.

З 21 квітня на вул. Балакіна, 20 (фабрика «Полтавчанка») працює центр видачі одягу для внутрішньо переміщених осіб під назвою «Шафа добра». Тут можна буде отримати речі особистої гігієни, одягнутися всій родині і отримати постільну білизну, подушки, ковдри.

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах