У Полтаві запропонували три варіанти нової назви для вулиці Балакіна

У Полтаві запропонували три варіанти нової назви для вулиці Балакіна.

У Полтаві запропонували три варіанти нової назви для вулиці Балакіна. Фото: Vgorode

Події
05 лютого 2023 12:07

У Полтаві, як і в іншиших містах України триває процес дерусифікацї. Комісія вже розглянула три варіант для перейменування вулиці в історичному центрі міста.

Дати нову назву планують вулиці, названій на честь радянського полковника, заступника командуючого артилерією Степового фронту Василя Балакіна. Так як військовий напряму пов'язаний з радянським союзом, то вулиця в духовній столиці України не може носити його ім'я.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про нові варіанти назви вулиці Балакіна говорили на засіданні Комісії з перейменування у Полтаві. Зазначається, що ім'я Василя Балакіна вулиця отримала ще у 1944 році. Але в рамках дерусифікації міста та процесу перейменування вулиць жителі Полтави і громади запропонували свої варіанти для нової назви цієї вулиці.

Наразі серед усіх затверджено три варіанти, два із них мають історичне підґрунтя. Отже, вулицю Балакіна в Полтаві можуть перейменувати на:

  • вулицю Фабрикантська. Якщо підтримають цей варіант, то вулиці повернеться історична назва, яка була до 1944 року;
  • вулицю Німецьких Фабрикантів. Такий варіант назви походить від терміну "німецький фабрикант" та нагадує, що на початку 19 століття на цій вулиці було розташоване виробництво сукна;
  • вулицю Семена Свиридовича Антонця. Таким чином полтавці пропонують вшанувати пам'ять відомого аграрія з Полтавщини. За історичною довідкою, саме він був інноватором сільського господарства, реалізував унікальну систему органічного землеробства, в основі якої лежить природне відтворення родючості ґрунту і виробництво екологічно чистої аграрної продукції.

Ці варіанти ще будуть переглядатися, але найближчим часом вулиця Балакіна точно отримає нову назву.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, що у Києві назвали вулицю на честь загиблого льотчика, який служив на Полтавщині. Мова йде про Степана Чобану, який повернувся до лав ЗСУ після виходу на пенсію. Він багато навчав молодих льотчиків і сміливо захищав українське небо. Загинув Герой України 28 лютого у повітряному бою над Кропивницьким.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах