Справа Мамая: що відбувається у суді (оновлено)

Справа Мамая: що відбувається у суді

Справа Мамая: що відбувається у суді фото: rada-poltava.gov.ua

Події
23 сiчня 2023 13:45
Автор: Юлия Булыга

Сьогодні, 23 січня, в Київському райсуді Полтави розглядали клопотання щодо відсторонення міського голови Олександра Мамая від посади.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Засідання було призначене на 10:15, проте через планові відключення світла почалося з запізненням.

Vgorode писав, що 29 грудня Мамаю оголосили підозру про розголошення державної таємниці. Зокрема мова йшла про розголошення забороненої інформації про військових. Міський голова каже, що нічого не порушував та вважає звинувачення необґрунтованими.

Прокурор Полтавської області повідомив, що суд має обрати Мамаю тримання під вартою і відправити в СІЗО. Інших варіантів немає – це безальтернативна вимога закону під час дії воєнного стану.

4 січня слідчі судді Октябрського райсуду Полтави, які мали розглядати справу Мамая, взяли самовідводи. В результаті справу передали до апеляційного суду, щоб той направив її на інший суд.

Через два дні суддя апеляційного суду Лариса Хіль повернула справу до Октябрського райсуду та нагадала, що там ще лишилися слідчі судді, які можуть взяти справу.

9 січня та 18 січня Октябрський райсуд вдруге та втретє відмовився розглядати справу Мамая. Через таку нерішучість колег суддя Полтавського апеляційного суду Лариса Хіль відправила справу міського голови на розгляд до Київського райсуду обласного центру.

Вже 20 січня суддя Київського райсуду Юрій Бабенко відпустив Мамая додому під особисте зобов'язання. Прокуратура заявила, що оскаржуватиме це рішення.

На 23 січня призначили розгляд клопотання про відсторонення мера Полтави з посади.

Близько 12:00 Мамай і адвокат вийшли з суду. Суддя пішов у нарадчу кімнату, щоб незабаром оголосити рішення.

Як повідомляють представники ЗМІ, їх не допускають до будівлі  суду, посилаючись на ухвалу від 2020 року про карантині обмеження. Журналісти вимушені чекати на вулиці.

Мамаю загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

UPD.: Олександр Мамай, вийшовши із суду, повідомив, що клопотання про відсторонення його від посади міського голови відхилили.

Цю інформацію підтвердила прес-служба суду: "За результатами розгляду даного клопотання слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави Бабенко Ю. П. відмовив у задоволенні клопотання старшого слідчого Горбовського, погодженого з прокурором, по кримінальному провадженню відносно Мамая О.Ф щодо відсторонення його від посади міського голови".

Будьте в курсі останніх новин, підпишіться на групи Vgorode в Facebook і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах